full screen background image

Marea Britanie: Prima zi de dezbateri privind Brexit-ul, în Parlament

Parlamentul britanic a dezbătut până la miezul nopții de marți spre miercuri în prima din cele două zile de discuții privind proiectul de lege care permite guvernului să declanșeze negocierile de ieșire din Uniunea Europeană, care ar urma, fără mari surprize, să fie adoptat, transmite AFP.

“Nu este un proiect de lege pentru a ști dacă Marea Britanie trebuie sau nu să părăsească UE sau cum trebuie să o facă. Este vorba pur și simplu de a aplica o decizie deja luată, un punct de la care nu se mai poate da înapoi”, a declarat ministrul însărcinat cu Brexit, David Davis, la începerea discuțiilor în Camera Comunelor.

Intitulat “Proiect de lege privind Uniunea European (notificare de retragere)”, documentul, extrem de scurt și făcut public joia trecută, le cere parlamentarilor să “confere” premierului puterea de a notifica, în conformitate cu Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenția Regatului Unit de a se retrage din UE.

Textul mai trebuie examinat miercuri în Camera Comunelor, înainte de trei noi zile de dezbateri, la 6, 7 și 8 februarie, care se vor încheia printr-un vot.

Chiar dacă proiectul de lege este extrem de scurt și ar putea, în teorie, să fie aprobat rapid, cum vrea executivul, el a atras deja depunerea a cinci “amendamente motivate” care vizează a-l ucide din fașă.

Premierul Theresa May s-a angajat să declanșeze procesul de ieșire din UE până la sfârșitul lunii martie și intenționează să mențină calendarul, în urma referendumului de la 23 iunie la care s-a votat în favoarea Brexit-ului.

Două amendamente cer ca proiectul de lege să nu fie analizat deoarece “nu garantează apartenența viitoare a Marii Britanii la piața unică” europeană, iar un altul pentru că parlamentele regionale nu vor fi consultate în legătură cu activarea Articolului 50. Iar un al patrulea, din cauza absenței unei “carte albe” privind strategia Theresei May.

Șefa guvernului s-a angajat săptămână trecută să publice un astfel de document care va marca o ruptură “clară și netă” de UE implicând o ieșire din piața unică, dar fără a oferi o dată de publicare.

Aceste amendamente au puține șanse să fie adoptate, asta pentru că Partidul Conservator dispune de majoritate în camera inferioară a Parlamentului, iar Partidul Laburist, principala formațiunea de opoziție, a promis să nu blocheze proiectul de lege.

După Camera Comunelor, proiectul de lege va ajunge în Camera Lorzilor, unde noi amendamente vor putea de asemenea fi depuse, înainte de a fi transmis reginei pentru acordul final.

Cotidianul The Times a scris marți că guvernul ar fi cerut Camerei Lorzilor să aprobe textul la 7 martie, ceea ce ar deschide calea negocierilor la 9 martie în timpul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. Downing Street a dezmințit informația.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar