full screen background image

Curtea Constituţională, sesizată cu privire la conflictul între puterea judecătorească şi cea executivă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis, astăzi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata existența unui conflict între puteri în cazul adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Decizia a fost luată după ce președintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi în legătură cu sesizarea CCR, precum și cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apărarea independenței justiției în contextul adoptării unor acte normative.

La şedinţă a fost prezent şi președintele Klaus Iohannis, care a subliniat că Guvernul va trebui să explice public de ce consideră prioritară modificarea Codurilor penale.

Mariana Ghena, preşedintele CSM, este hotărâtă să sesizeze CCR pentru conflict între instituţiile statului în cazul OUG privind modificarea Codurilor penale, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii.

“Am aflat opinia membrilor CSM şi pot să o spun din punctul meu de vedere doamna preşedinte a CSM este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii. De asemenea, am constatat în cursul discuţiilor că toţi membrii CSM sunt solidari cu preşedintele CSM”, a spus Iohannis, după ce a participat la şedinţa CSM.

El a explicat că prezenţa sa la CSM se datorează faptului că există o “situaţie total neobişnuită, Guvernul aprobând o OUG noaptea, fără ca acest act normativ să fi fost pe ordinea de zi a Executivului, fără avizul CSM”.

“Eu plec mulţumit de aici fiindcă am putut să constat, în primul rând, o solidaritate în interiorul CSM, o solidaritate cu preşedinta CSM şi, din discuţiile cu membrii CSM, am putut să aflu că practic întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia în România este independentă, iar magistraţii sunt indignaţi de felul în care s-a tratat această chestiune foarte sensibilă – chestiunea modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală prin OUG noaptea, fără aviz”, a arătat Iohannis.

În opinia sa, conflictul între instituţiile statului este evident în acest caz. “Este important în primul rând să vedem că există acest conflict şi să fie sesizată CCR, după care CCR cu siguranţă are libertatea să decidă, dar are inclusiv libertatea să anuleze acest act normativ”, a menţionat şeful statului.

Întrebat dacă este vorba despre o ordonanţă dată cu dedicaţie, preşedintele Iohannis a precizat că nu doreşte să intre în detalii.

“Nu vreau să intru în astfel de detalii, au fost multe luări de poziţie şi multă lume a spus cu punct şi virgulă că sunt acte normative cu dedicaţie, au fost vehiculate nume, însă nu aceasta este problema. Problema este că în acest fel cum a procedat Guvernul nu se poate proceda într-un stat de drept, ori România este şi vrea să rămână un stat de drept. Dacă Guvernul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de Constituţie. (…) Eu nu am abandonat absolut deloc ideea că România este şi rămâne un stat de drept, pentru asta sunt eu preşedinte şi pentru asta fac acţiunile pe care le fac şi le voi face în continuare”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că Guvernul va trebui să explice public de ce consideră prioritară modificarea Codurilor penale.

“Este inadmisibil să tot fugă de presă şi de explicaţii. A fost, părerea mea, foarte inadecvat felul în care Guvernul a prezentat aseară aceste concluzii şi acte normative. La un moment dat, Guvernul va trebui să dea socoteală, să explice românilor de ce a procedat aşa şi nu altfel”, a spus şeful statului.

Întrebat dacă intenţionează să facă o vizită şi Avocatului Poporului, şeful statului a răspuns: “Asta discutăm mai târziu”.

Agerpres

comments

comments




Leave a Reply

avatar