full screen background image

USR anunţă miercuri textul moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, afirmă luni, într-o postare pe Facebook, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România vor anunţa miercuri textul moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care “nu este doar autorul unor proiecte cu dedicaţie pentru politicienii penali, dar şi un ministru al României care a minţit Parlamentul, la votul de învestitură”.

“Ministrul Justiţiei Florin Iordache a minţit Parlamentul României în timpul audierilor miniştrilor guvernului Grindeanu, din 4 ianuarie”, a scris Nicuşor Dan.

Liderul USR a prezentat Şi “minciunile” ministrului Florin Iordache: “A declarat că PSD nu a discutat nici în campania electorală, nici după că doreşte o lege a graţierii. Pe 18 ianuarie ministerul justiţiei publică proiectele de OUG privind graţierea şi dezincrimininarea unor fapte penale; A declarat că o lege privind graţierea trebuie analizată cu întreaga societate civilă. Proiectele de OUG nu au fost discutate cu societatea civilă înainte de iniţerea lor; A spus că locul unde poate fi discutată o asemenea lege este Parlamentul, dar le-a propus spre adoptare Guvernului, prin ordonanţe de urgenţă; A spus că armonizarea deciziilor CCR pe codurile penal şi de procedură penală trebuie să fie discutată în comisiile juridice ale Parlamentului. A promovat a ordonanţă de urgenţă în care doar pretextul este cel al armonizării, textele legale nefiind în concordanţă cu deciziile CCR”.

El a mai spus că USR va anunţa miercuri textul moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei Florin Iordache, care “nu este doar autorul unor proiecte cu dedicaţie pentru politicienii penali, dar şi un ministru al României care a minţit Parlamentul, la votul de învestitură”.

Nicuşor Dan a prezentat şi declaraţia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, din data de 4 ianuarie, când a fost audiat in Comisiile de specialitate ale Parlamentului înainte de învestirea Guvernului Grindeanu:

“Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că reuşesc să vă spun câteva gânduri despre cum văd eu în continuare Justiţia, un domeniu foarte important, un domeniu care trebuie să funcţioneze şi, în acelaşi timp, fiind de 16 ani în Parlament, cred că aici, în Parlament, este locul în care putem discuta şi rezolva problemele cu care se confruntă societatea şi pentru armonizarea şi modernizarea legilor. În acest sens, voi propune primului-ministru o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţiilor profesionale şi a CSM-ului. Cred că aici, la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, este locul în care ne putem apleca şi să punem în concordanţă şi Codul penal şi Codul de procedură penală cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraţilor, dar şi al societăţii civile, voi încerca ca ministrul justiţiei să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul justiţiei, astfel încât încrederea în justiţie să crească”, a afirmat, la acea dată, Florin Iordache.

Potrivit liderului USR, ministrul Justiţiei a mai spus: “Voi căuta ca, într-un timp cât mai scurt, să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România, prin construirea sau identificarea unor spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire a viziunii cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ. În ceea ce priveşte Legea graţierii, aceasta este o întrebare pe care au pus-o mai mulţi colegi, nici eu, nici colegii nu am şi nici printre rânduri nu ştiu cum aţi văzut dumneavoastră, citind printre rânduri, noi nu am discutat în campanie electorală şi nici astăzi, în discursul meu, că dorim adoptarea, acum, a unei legi a graţierii. Dar este un subiect care trebuie discutat şi care trebuie analizat cu întreaga societatea civilă”.

Iordache a adus în discuţie şi necesitatea înfiinţării Institutului de Criminologie.

“Aici, de aceea, v-am şi spus că eu consider că avem nevoie de înfiinţarea acestui Institut de Criminologie, pentru ca prin rezultatele pe care acest institut le prezintă, prin rezultatele pe care Direcţia Naţională a Penitenciarelor le prezintă şi prin cazuistica celor care sunt acum acolo, prin soluţiile pe care le pot prezenta asociaţiile profesionale, fără îndoială, o astfel de lege poate fi discutată, adoptată cu votul Parlamentului. Deci, cred că transparenţa este cuvântul de ordine, iar locul unde putem discuta despre orice fel de lege şi despre modificarea oricărei legi, fără îndoială, este Parlamentul”, a subliniat ministrul, potrivit postării lui Nicuşor Dan.

comments

comments




Leave a Reply

avatar