full screen background image

3 persoane depistate muncind “la negru”, în ultima lună a anului trecut

În luna decembrie 2016, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 307 controale, din care 207 în domeniul relaţiilor de muncă şi 100 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 109 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 70.300 de lei.

În ceea ce priveşte domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 207 controale. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 27 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 43.300 de lei.

În luna decembrie, au fost depistate 66 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care 9 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu a fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii; 54 de persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal; 3 persoane fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la 2 angajatori

Valoarea amenzilor aplicate a fost de 30.000 de lei.

Printre deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă se află neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

În domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, inspectorii au efectuat 100 de controale, în urma cărora s-au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 27.000 de lei.

Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost deficiențe privind modul de respectare a procedurilor de cercetare a evenimentelor de către comisiile numite de angajatori; instruire insuficientă; nu s-au stabilit prin fișa postului atribuțiile și răspunderile în domeniul securității și sănătății în muncă pentru toți lucrătorii.

În luna decembrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 17 evenimente.

Romeo BUTNARIU, inspector şef al ITM Suceava, a precizat că, la 1 ianuarie 2017, figurează ca fiind înregistrate un număr de 122.267 de contracte individuale de muncă active,  din care 115.334 pe durată nedeterminată şi 6.933 pe durată determinată.

comments

comments




Leave a Reply

avatar