full screen background image

Pentagonul ia în calcul trimiterea mai multor militari în Siria

Pentagonul pregătește o serie de opțiuni pentru accelerarea campaniei militare împotriva grupării Statul Islamic, una dintre ele fiind trimiterea de efective militare suplimentare în Siria, relatează AFP, care citează surse care au dorit să își păstreze anonimatul. Planurile îi vor fi prezentate lui Donald Trump după preluarea mandatului de președinte.

În campania electorală, Trump a promis că “va bombarda până la exterminare” Statul Islamic și a făcut referire la un plan secret pentru neutralizarea rapidă a jihadiștilor. El a mai spus că la scurt timp după ce va prelua mandatul îi va convoca pe cei mai importanți generali ai armatei SUA și le va da un termen limită de 30 de zile pentru a concepe “strategia pentru a învinge Statul Islamic”.

Viitorul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, a confirmat, în cadrul audierilor din Senat, dorința administrației Trump de a accelera ofensiva antijihadistă. Surse din cadrul Departamentului Apărării au declarat, pentru AFP, că nu este exclus ca SUA să decidă trimiterea unui număr suplimentar de militari în Siria.

“Dacă aliaților noștri de pe teren din zona Raqqa nu li se pot acorda resurse suficiente, în special arme, o variantă este să plasăm în zonă forțe ale coaliției sau forțe speciale americane”, a explicat oficialul american.

Pe teritoriul sirian se află deja în jur de 500 de membri ai forțelor speciale americane, care pregătesc diverse grupări armate, în special Forțele Democrate Siriene (FSD), o coaliție arabo-kurdă. În schimb, Turcia, stat care face parte din coaliția internațională care desfășoară operațiuni militare în Siria, consideră FSD un paravan pentru milițiile kurde YPG, calificate de Ankara drept “o grupare teroristă”.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar