full screen background image

Avertisment de călătorie în Croația

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că prognozele meteorologice indică în perioada imediat următoare menținerea avertizărilor de ninsori, vânt puternic și temperaturi scăzute.

Potrivit unui comunicat MAE transmis joi AGERPRES, regiunile Rijeka, Istria, Kvarner și nordul Dalmației se află în continuare sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt puternic și cod galben de zăpadă, regiunile Knin și Split din Dalmația centrală se află sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic și cod galben de zăpadă, iar regiunile capitalei Zagreb, Osijek, Karlovac și Gospic se află sub avertizare cod galben de zăpadă și vânt.

Prognozele meteorologice indică menținerea acestor condiții atmosferice până la sfârșitul acestei săptămâni.

Din cauza vântului puternic traficul se desfășoară cu dificultate în special în zonele Gorski Kotar, Lika (aflate în centrul țării) și Rijeka, Istria, Kvarner și nordul Dalmației (aflate în zona Adriatică), precizează sursa citată.

La acest moment următoarele segmente de autostradă sunt în totalitate închise traficului rutier: A1 (Zagreb — Split) între localitățile Sveti Rok și Posedarje; A6 (Rijeka-Zagreb) între Kikovica și Delnice; A7 (Rijeka-Krk) între Sveti Kuzam și ?mrika.

Traficul rutier pentru autovehiculele de transport marfă pe rutele Zagreb — regiunile de coastă Rijeka, Split și Dubrovnik este suspendat, menționează comunicatul MAE.

Întrucât situația drumurilor poate suferi modificări de la o oră la alta, se recomandă cetățenilor români care se află, tranzitează sau călătoresc în Croația ca înainte de a pleca la drum să consulte, pentru informații actualizate permanent, paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat — www.hak.hr/en și a Agenției Croate de Aviație Civilă www.ccaa.hr./english/naslovnica_1.

Pentru evitarea eventualelor probleme, li se recomandă șoferilor ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil, apă și alimente.

Comunicatul menționat evidențiază că pe teritoriul R. Croația, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie și 15 aprilie. Prin echipamente de iarnă se înțelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripționate M+S, pe toate roțile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoțite, la nevoie, de lanțuri pentru roțile de tracțiune. Pentru autobuze, autocare și vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanțurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripționate M+S pe roțile de tracțiune. Contravențiile pentru nerespectarea condițiilor menționate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) și 700 de HRK (aprox. 90 euro).

În situații de urgență, pe teritoriul R.Croația se poate apela numărul european unic de urgență “112”.

Potrivit comunicatului MAE, cetățenii români afectați de situația din atenționare pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii României la Zagreb +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în “App Store” și “Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar