full screen background image

Klaus Iohannis prezidează ședința de guvern

Președintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri dimineață la Palatul Victoria, unde cel mai probabil va prezida ședința de Guvern. Presa a vehiculat că Guvernul va adopta astăzi o OUG privind amnistia și grațierea, în condițiile în care ordinea de zi a Guvernului nu este publică.

HotNews a relatat, citând surse guvernamantale, că Executivul va adopta, astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce o serie de modificari importante în legislaţia penală, dar nu este clară întinderea lor.

Potrivit sursei citate ar urma să fie graţiate o serie de pedepse şi, pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului.

Președintele are dreptul, potrivit Constituției, să conducă ședințele de Guvern.

„Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”, se arată în articolul 87 din Constituție.

Articolul mai menționează că „Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă”.

Ședința de astăzi ar fi trebuit să fie condusă de vicepremierul Sevil Shhaideh. Prim-ministrul Sorin Grindeanu i-a delegat, marţi, atribuţiile de şef al Executivului, de miercuri până luni, cât timp el se va afla în Statele Unite ale Americii pentru a participa la inaugurarea preşedintelui ales, Donald Trump.

Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj politic noii majorităţi parlamentare. A spus că dovada maturităţii acesteia va fi modul în care abordează schimbările legislative din domeniul siguranţei naţionale şi al justiţiei, în care a invocat o posibilă lege a amnistiei şi graţierii.

O reacție pe acest subiect a avut și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Dezincriminarea unor infracțiuni ca abuzul în serviciu ar duce la închiderea unor dosare cu prejudicii totale de sute de milioane de euro, a spus procurorul-șef.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, că decizia unei legi a graţierii trebuie să aparţină Guvernului şi că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da, cu „eliminarea faptelor de corupţie şi a faptelor grave împotriva persoanei”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar