full screen background image

200.000 de euro pentru reabilitarea monumentului ecvestru al lui Ștefan cel Mare, din Dealul Cetăţii de Scaun a Sucevei

Primăria Suceava a depus un proiect de reabilitare a statuii lui Ștefan cel Mare, cu fonduri americane, prin intermediul Ministerului Culturii.

Edilul șef al Sucevei, Ion Lungu, a precizat că valoarea proiectului este de 200.000 de euro.

Lucrările ar urma să cuprindă refacerea cu plăci de travertin a placajului soclului; reabilitarea basoreliefului din bronz de pe faţada de est; montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental; realizarea unor bănci din beton armat; amenajarea de jardiniere din beton, precum şi de rampe pentru persoane cu dizabilităţi.

Monumentul statuar din Dealul Cetăţii de Scaun a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, în prezența președintelui de atunci, Nicolae Ceaușescu, aflat în vizită în municipiul Suceava.

La sosirea sa în oraș, Ceaușescu a fost întâmpinat, după cum au consemnat jurnaliștii vremii, de „sute de halebardieri, scutieri și arcași, îmbrăcați în costume naționale specifice”, care „au salutat ostășește, după obiceiul moștenit de pe vremea lui Ștefan cel Mare”.

Dezvelirea statuii s-a efectuat cu ceremonial militar, intonarea imnului de stat și oferirea unor buchete de flori liderilor comuniști aflați la eveniment.

Lucrarea se înscria într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava întocmit în 1974 şi având ca scop omagierea descălecătorilor şi întemeietorilor de ţară.

Pentru statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, la concursul din februarie 1975 au fost prezentate 17 propuneri, aleasă fiind cea a sculptorului Iftimie Bîrleanu.

De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare.

Astfel, s-au înregistrat exfolieri ale placajelor, lăsarea platformei soclului şi destabilizarea basoreliefului, cu prăbuşirea respectivelor elemente componente.

În august 2008, când Suceava aniversa 620 de ani de la atestarea documentară a urbei, iar Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” se desfășura în incinta Cetății de Scaun, s-a desprins unul dintre cele două altoreliefuri de bronz de mari dimensiuni de pe soclul statuii ecvestre a voievodului, căzând pe pavimentul de travertin.

Statuia este confecționată din bronz turnat și îl înfățișează pe voievod călare. Are 8 metri înălțime, 8 metri lungime și 2 metri lățime.

Soclul statuii este din travertin și a fost realizat de către sculptorul Vladimir Florea.

Are înălțimea de 15 metri, lungimea de 6 metri și lățimea de 2,10 metri.

Pe pereții laterali ai soclului, în registrul inferior, sunt amplasate două altoreliefuri din bronz de mari dimensiuni.

Un altorelief prezintă o secvență de bătălie, iar celălalt o scenă de la Curtea Domnească.

Pe peretele frontal, în jumătatea superioară, soclul este decorat cu stema Moldovei, realizată de asemenea din bronz.

Iniţial, pe soclul statuii au fost amplasate cuvintele lui Nicolae Ceaușescu, cu litere de bronz: „Scut de apărare al gliei străbune, Ștefan cel Mare, erou legendar a cărui luptă și activitate închinată libertății patriei și poporului, împreună cu alți mari domnitori ai țării, stă la baza făuririi României”.

Pe partea laterală a soclului a fost amplasată o placă de marmură pe care scria cu litere aurii: „Dezvelit astăzi, 16 septembrie 1977, în prezența tov. Nicolae Ceaușescu, secretar general al PCR, președintele RSR”.

După Revoluția din decembrie 1989, aceste inscripții au fost înlăturate de pe soclu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar