full screen background image

Dodon consideră pripite deciziile prin care Moldova a semnat acorduri cu UE

Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE) au semnat în 2014 mai multe acorduri în urma unor hotărâri pripite, a apreciat preşedintele moldovean Igor Dodon marţi, la Moscova, într-o întâlnire cu preşedinta Senatului rus, scrie portalul Sputnik.

Prorusul Dodon a promis în campania electorală o consolidare a relaţiilor Chişinăului cu Moscova, mai ales în domeniul economic.

El a sugerat că, după ce va ajunge preşedinte, va organiza un referendum pe tema retragerii ţării din acordurile politice şi comerciale semnate cu UE şi că o va integra în Comunitatea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia.

”Noi înţelegem realităţile geopolitice în această etapă, înţelegem că există nişte acorduri pe care (Republica) Moldova le-a semnat în pripă cu Uniunea Europeană în 2014, (însă suntem) în favoarea unor noi acorduri”, a declarat Dodon în cadrul unei întâlniri cu Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova a obţinut 52,12% din voturile exprimate în turul doi al alegerilor prezidenţiale, la sfârşitul lui 2016.

El a preluat puterea pe 23 decembrie.

Chişinău este pregătit să se angajeze într-un dialog constructiv cu Moscova, iar cele două părţi au şansa să soluţioneze probleme în relaţiile bilaterale, a declarat el anterior.

Dodon a început luni o vizită de trei zile în capitala rusă, la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin.

Pe agenda vizitei figurează o serie de întâlniri cu membri ai conducerii ruse şi discuţii bilaterale pe tema unei cooperări bilaterale.

Dodon s-a întâlnit cu vicepremierul Dmitri Rogozin după ce a sosit la Moscova, luni.

”Suntem angajaţi să purtăm un dialog constructiv (cu Rusia), suntem pragmatici, înţelegem că avem şansa să soluţionăm sau să începem să soluţionăm o serie de probleme”, a declarat el în întâlnirea cu Matvienko.

El a subliniat că se află la Moscova în cadrul primei vizite a unui preşedinte moldovean din 2008 încoace şi şi-a exprimat speranţa ca Moscova şi Chişinăul să coopereze cu succes în viitor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar