full screen background image

NATO, îngrijorată de declarațiile lui Trump

NATO este îngrijorată de declarațiile președintelui ales american Donald Trump, care a calificat Alianța Nord-Atlantică drept învechită, a declarat luni ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, informează AFP.

“Declarațiile președintelui ales Trump, care consideră NATO învechită, au fost primite cu îngrijorare”, a afirmat Steinmeier după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și înainte de a se reuni cu omologii săi din UE pentru un consiliu la Bruxelles.

“Vom vedea care vor fi implicațiile pentru politica americană”, a adăugat ministrul.

Donald Trump, care urmează să își preia oficial mandatul vineri, 20 ianuarie, a declarat într-un interviu acordat cotidienelor german Bild și britanic The Times că NATO este o organizație “învechită”.

Această remarcă este “în contradicție cu ceea ce (viitorul) ministru al apărării american a declarat la audierea sa la Washington în urmă cu doar câteva zile”, a subliniat Steinmeier.

Reuniunea celor 28 de miniștri ai afacerilor externe, luni, la Bruxelles, “va fi probabil influențată, dacă nu determinată, de declarația președintelui ales american, care a provocat uimire și agitație la Bruxelles, și presupun, sunt sigur că nu numai la Bruxelles”, a admis șeful diplomației germane.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a calificat NATO ca fiind o organizație “învechită” și a reproșat statelor membre că nu-și achită contribuția la apărarea comună, bazându-se pe Statele Unite, într-un interviu difuzat duminică seara și preluat de AFP.

“Am spus cu mult timp în urmă că NATO are probleme. În primul rând că este învechită, pentru că a fost concepută acum ani și ani”, a arătat Trump, într-un interviu acordat cotidianului german Bild și cotidianului britanic The Times.

“În al doilea rând, țările (membre) nu plătesc ceea ce ar trebui”, a adăugat Trump, referindu-se la faptul că puține dintre statele din alianța atlantică ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat în 2014.

“Noi trebuie să protejăm aceste țări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui”, a subliniat viitorul președinte american, care a apreciat că “aceasta este foarte nedrept față de SUA”.

“Nu există decât cinci țări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult”, a criticat el.

Președintele ales american a spus că a calificat de asemenea NATO ca învechită ” pentru că nu s-a ocupat de terorism”.

Cu toate acestea, “NATO rămâne foarte importantă pentru mine”, a declarat totuși Trump, potrivit Bild.

Criticile președintelui ales riscă să reîntărească temerile aliaților SUA asupra politicii viitoare a Washingtonului, notează AFP.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Donald Trump a suscitat neliniște în special în rândul țărilor din Europa de Est din vecinătatea Rusiei, părând să pună în cauză obligația de solidaritate între țările NATO în caz de agresiune.

El spusese că ar reflecta de două ori înainte de ajuta o țară NATO dacă costurile Statelor Unite pentru susținerea acesteia nu erau “rezonabil rambursate”.

Secretarul general al NATPO, Jens Stoltenberg, i-a răspuns atunci apreciind că alianța transatlantică este, în opinia sa, mai necesară ca oricând. “Nu este momentul să repunem în cauză parteneriatul între Europa și Statele Unite”, a spus el.

Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare ale NATO, o organizație fondată în 1949 pentru a face față Uniunii Sovietice și blocului est-european.

Organizația numără azi 28 de state membre, multe dintre acestea din Europa de Est, altădată făcând parte din sfera sovietică.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar