full screen background image

16 ianuarie – “Instinctul de a umili”

A trecut o săptămână de la ceremonia decernării Globurilor de Aur, când actrița Meryl Streep a ținut un discurs ce a devenit mai apoi viral pe internet. Un discurs ce m-a făcut să mă gândesc încă o dată la oamenii din jurul nostru. Nu la președinți, ci la cei pe care îi întâlnim față în față mai des în existența noastră. E drept că și președintele nostru, chiar dacă nu ne stă alături la o masă cu prietenii, e prezent în discuții de parcă l-am cunoaște de-o viață.

Revenind la prestația celebrei actrițe, vă reamintesc ce a afirmat despre al ei președinte, Donald Trump. Că are ,,instinctul de a umili”. Nu e singurul pe lumea asta, dar când vorbim la un asemenea nivel, chiar poate fi o problemă. Pentru că e un exemplu pentru prea mulți și o invitație la a proceda la fel… Făcând o paralelă și traversând oceanul, am întâlnit și pe la noi astfel de oameni. Adulți cu copii, deci părinți. Ce au același instinct de a umili, exprimat nu de la înălțimea unei tribuni de alegeri electorale, ci de la mică altitudine: acasă, la serviciu, în mediul de prieteni sau simple cunoștințe. Persoane care nu au nevoie de un staff pentru a identifica slăbiciunile altora. Și care știu să transforme chiar și calitățile altora, în motive de umilință.

Reacțiile celor din jur sunt diferite: unii sancționează, alții tolerează. Dacă e să dăm crezare că a umili e un instinct pentru unii, lucrurile nu sunt prea roz. Pentru că ne naștem cu el și e aproape imposibil să-l facem să dispară. Rămâne vizibil, influențând în continuare atunci când e vorba de părinți, comportamentul viitorilor adulți ai familiei.

Eu am însă o variantă mai optimistă. Cred mai degrabă că nu e vorba de instinct, ci de un comportament format de-a lungul timpului. În situații în care singur s-a așezat mai prejos privind spre ceilalți. Și, dorind să urce, și-a dat seama că e mai simplu dându-le celorlalți un ghiont pe la spate, decât să-și poarte propria greutate în sus. Și culmea, cei puternici l-au privit cu îngăduință și l-au lăsat să urce. Și a ajuns în vârf convins că e tactica cea mai bună… Și-atunci, te întrebi cine e mai mult vinovat. Cel ce a ales calea mai simplă pentru el sau cei care l-au lăsat să facă așa, nesancționându-l și dându-i impresia victoriei?

Dilemă cam grea, pentru început de săptămână… De parcă n-ar fi suficient că lunea este și așa startul destul de greu pentru toți… Așa că mă opresc aici, în admirație pentru Meyl Streep, cea care a deschis subiectul legat de “instinctul de a umili”. Și cu speranța că poate fi un bun exemplu pentru mulți ce stau sau nu în preajma unor astfel de oameni. Cu gândul la toți, mai servesc o doză de educație.

comments

comments




Leave a Reply

avatar