full screen background image

Reabilitarea Curţii Domneşti, blocată din cauza finanţării europene neacoperitoare

Proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti din municipiul Suceava bate pasul pe loc, acesta neputând fi promovat pe motiv că finanţarea asigurată în cadrul programării europene 2014-2020 este insuficientă.

Potrivit calculelor din exerciţiul anterior, valoarea proiectului – acceptată la acel moment – a fost estimată de 17 milioane de euro, însă, conform noilor reglementări UE, proiectele din cadrul Axei prioritare 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020 au rezervată o finanţare de maxim 5 milioane de euro.

Şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, spune că, în urma discuţiilor cu Corina Creţu, comisarul european pentru Dezvoltare regională, a fost informat că în baza unor amendamente aduse prevederilor cu pricina suma destinată obiectivelor de acest tip urmează a creşte.

Lungu: “Am încercat să desfacem acest proiect, să obţinem finanţare europeană de 5 milioane de euro, iar diferenţa de 12 milioane de euro am pus-o deoparte. Din păcate, pentru aceasta din urmă nu am identificat alte surse de finanţare. Acum suntem în stand by, comisarul Corina Creţu declarând că există o iniţiativă pentru modificarea respectivelor prevederi, în sensul asigurării condiţiilor de promOvarea a proiectului la întreaga lui valoare”.

Studiul de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul municipiului capitală de judeţ a fost întocmit de Arena Teatro, firmă specializată din Spania.

Aceasta recomandă construirea unei clădiri care va avea rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti, cadru în care, resturile arheologice vor fi prezentate publicului, cu explicaţiile de rigoare.

Imobilul, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 de metri pătraţi, va avea parter, un etaj intermediar, etajul propriu zis şi mansardă, urmând a fi construită din materiale ceramice de natură să accentueze aspectul de fortăreaţă.
Centrul în cauză va fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră reconstituită; pivniţa de lemn refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 4D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă şi birouri.

comments

comments




Leave a Reply

avatar