full screen background image

Ministrul de Finanţe, despre banii care lipsesc din buget

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat marţi că cele 10 miliarde de lei care lipsesc din bugetul de stat sunt generate de proiecţii bugetare “politicianiste”, iar comisiile de specialitate şi Curtea de Conturi vor verifica legalitatea şi oportunitatea celor două rectificări bugetare.

“Faţă de proiecţia iniţială upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august şi cea din noiembrie, pe execuţie se constată nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziţia de venituri. Chestiunea este foarte serioasă, dar pe de altă parte îmbracă un caracter tehnic, de aceea cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate, odată cu pronunţarea asupra celor două ordonanţe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condiţiile de comisiile de specialitate pot beneficia şi de asistenţa Curţii de Conturi, este necesar un audit al Curţii de Conturi pentru a verifica condiţiile de legaliate şi de oportunitate în care s-au făcut aceste rectificări”, a declarat ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan,care este prezent la şedinţa Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.

Viorel Ştefan a afirmat că, marţi, Birourile Permanente ale celor două Camere vor sesiza comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Întrebat dacă rectificările bugetare făcute de Guvernul Cioloş au “iz penal”, Viorel Ştefan a afirmat că aşteaptă auditul al Curţii de Conturi, dar “cu siguranţă” rectificările ridică un semn de întrebare aupra profesionismului guvernului Cioloş

“Nu m-aş aventura să dau un răspuns înainte de a se pronunţa auditul Curţii de Conturi în legătură cu legalitatea, dar cu siguranţă pune un semn de întrebare asupra profesionalismului şi asupra caracterului tehnocrat al modului în care s-a făcut guvernarea în anul 2016. Mai degrabă sunt tentat să spun că a fost un comportment politicianist. Atunci când ai o proiecţie evidentă care îţi arată o cădere de venituri să faci rectificări pe plus este greu de explicat altfel decât din interese politicianiste în perspectiva campaniei electorale”, a spus ministrul de Finanţe.

Cât priveşte explicaţia oferită de Dacian Cioloş, Viorel Ştefan a afirmat că PSD îl întreabă de ce a upgradat veniturile prin două rectificări succesive şi el spune ce cheltuieli a făcut în luna decembrie.

Viorel Ştefan a refuzat să folosească sintagma “gaură în buget”.

“Nu am pronunţat cuvântul gaură, am spus că a fost o proiecţie nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste. De aici mai departe va veni Curtea de Conturi şi va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar”, a subliniat Ştefan.

Lipsa banilor din buget nu face neaplicabil programul PSD.

“Nu, cu siguranţă noi găsim soluţii pentru a ne respecta la virgulă programul de guvernare. Pentru noi nu sunt angajamente. Tot ce prevede programul de guvernare reprezintă norme legale pentru noi. Cu siguranţă ne vom încadra în deficitul de 3%”, a spus Viorel Ştefan, întrebat dacă lipsa banilor face programul PSD neaplicabil.

Ministrul de Finanţe a explicat, însă, că lipsa celor 10 milioane de lei este o problemă care vizează evoluţiile din 2017, inclusiv proiecţia bugetului şi evoluţiile pe acest an.

“Ar fi fost de dorit ca 2016 să fie un an în care să încasăm mai multe fonduri europene.Marea nerealizare se explică prin neatragerea fondurilor europene”, a mai precizat Ştefan.

comments

comments




Leave a Reply

avatar