full screen background image

Holzindustrie Schweighofer invită Comunitatea de-clic.ro la dialog. Obiectivul comun este combaterea tăierilor ilegale în România

Holzindustrie Schweighofer (HS) susține activiștii de mediu din România, în încercarea combatere a tăierilor ilegale a pădurilor în România.

Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer transmit:

“Holzindustrie Schweighofer (HS) susține activiștii de mediu din România în convingerea că sustenabilitatea trebuie să fie principiul călăuzitor în toate acțiunile noastre. În această privință, responsabilitatea noastră de a ne îngriji de viitorul pădurilor depășește obligațiile legale. HS a inițiat deja mai multe măsuri pentru îmbunătățirea activităților companiei. Acestea se bazează pe propunerile constructive primite de la toți factorii interesați, iar compania invită și comunitatea De-Clic să se angajeze la acest dialog constructiv.

Cum De-Clic menționează decizia FSC® de a institui o perioadă de supraveghere pentru Holzindustrie Schweighofer, oferim câteva informații relevante: în justificarea deciziei de supraveghere, Comitetul Director al FSC® (BoD) spune că scopul Politicii de Asociere nu este de a institui pedepse (cum ar fi dezasocierea) ci de a obține progres durabil în sectorul silvic și al prelucrării lemnului. Acesta consideră că Holzindustrie Schweighofer se găsește într-o poziție bună pentru a introduce noi îmbunătățiri care să declanșeze schimbări pozitive în întregul sector. Din acest motiv au instituit o perioadă de probă pentru Grup, în loc să se disocieze de acesta. Documentul Rationale for the FSC BoD decision of ‘probation’ menționează că:

„Problemele sistemice legate de legalitatea și sustenabilitatea sectorului forestier din România depășesc cu mult granițele Grupului Schweighofer. […] Grupul Schweighofer poate juca un rol important ca parte a soluției la aceste probleme, dată fiind anvergura sa în piața națională și regională.” (p. 3)

“Este oportun să notăm și că panelul independent care a investigat plângerea pentru FSC®, și care inițial recomandase disocierea, acum „înțelege și susține decizia Comitetului Director de a institui o «perioadă de probă» pentru Grupul Schweighofer.” (p. 3)

Noi suntem convinși că propunerile critice dar constructive ne pot ajuta în eforturile noastre spre mai bine. În prezent suntem angajați în consultări cu organizații de mediu și dorim să lărgim acest dialog, sa includem alte organizații, comunități și factori interesați. Orice recomandare constructivă este importantă și va fi ascultată.

Această invitație la cooperare include si comunitatea De-Clic. În definitiv, avem un obiectiv comun – silvicultură sustenabilă și utilizare sustenabilă a lemnului în România. Cu încredere, deschidere și dialog, putem reuși împreună!”

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de viscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.500 de angajaţi. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de ţări din întreaga lume.

comments

comments




Leave a Reply

avatar