full screen background image

Un an la închisoare pentru vânzarea şi folosirea neautorizată a petardelor şi artificiilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava continuă acţiunile de control pe linia respectării prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă în activităţi cu articole pirotehnice.

Inspectorul şef, Romeo Butnariu, anunţă că verificările vor fi dura până pe 6 ianuarie 2017, acestea survenind evenimentelor grave din ţară şi din străinătate, petrecute în anii anteriori.

Potrivit şefului ITM, acestea s-au soldat cu mari pierderi umane şi materiale, având drept principală cauză utilizarea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.

Totodată, folosirea neautorizată a acestora a avut ca urmare înregistrarea unor cazuri frecvente de vătămări corporale produse inclusiv la copii.

Potrivit prevederilor Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive, pot desfăşura activităţi cu articole pirotehnice persoanele juridice care au obţinut în prealabil autorizaţii din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Vânzarea articolelor pirotehnice se face doar de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locuri autorizate, conform legii.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub 16 ani, cât şi vânzarea către publicul larg a articolelor destinate a fi utilizate de pirotehnicieni, respectiv a celor din categoriile F2, F3, F4, P2 şi T2.

comments

comments




Leave a Reply

avatar