full screen background image

Planul de acțiune pentru pregătirea Președinției României la Consiliul UE, aprobat de Guvern

Executivul a aprobat printr-un memorandum, în ședința de astăzi a Guvernului, Planul de acțiune pentru pregătirea Președinției Consiliul UE pe care România o va exercita în primul semestru 2019.

Președinția României la Consiliul UE este un obiectiv de importanță națională, țara noastră fiind invitată să demonstreze, pentru prima dată, viziunea politică și capacitatea administrativă necesare pentru gestiona, de o manieră profesionistă, această înaltă responsabilitate care îi revine periodic fiecărui stat membru al Uniunii Europene.

Planul de acțiune este un document tehnic care cuprinde descrierea rolului și atribuțiilor unei Președinții a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a Președinției României la Consiliul UE, a perspectivei elaborării Programului Trio-ului de Președinții din care face parte România, împreună cu Finlanda și Croația precum și a Programului Președinției României a Consiliului UE. Documentul conține o primă evaluare a resurselor necesare și sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani.

Planul de acțiune reprezintă cel al doilea obiectiv asumat de către Guvernul României, la nivelul Cancelariei Primului-ministru, în pregătirea Președinției României la Consiliul UE. Primul obiectiv a fost lansarea seriei de dezbateri publice pentru discutarea priorităților viitoarei Președinții. Astfel, pe 24 octombrie, Cancelaria Primului-ministru a organizat conferința de lansare a dezbaterilor publice și a prezentat ulterior un calendar al acestor dezbateri, care se vor derula în perioada noiembrie 2016 – iunie 2017.

Informații suplimentare:

Statul membru UE care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene are, la nivelul instituțiilor europene, trei misiuni principale: planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe) și ale grupurilor sale de lucru; reprezentarea Consiliului UE în relațiile sale cu celelalte instituții ale Uniunii, în special cu Comisia Europeană și Parlamentul European; asumarea reprezentării UE în dialog cu partenerii externi, prin înlocuirea temporară a Înaltului Reprezentant, în situațiile în care acesta nu poate participa.

La nivelul Cancelariei Primului-ministru a fost creată, în iulie 2016, Unitatea pentru pregătirea Președinției României a Consiliului UE. Această structură se află în coordonarea secretarului de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe.

comments

comments




Leave a Reply

avatar