full screen background image

Muzeul Bucovinei a finalizat proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici”

Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național Liechtenstein, a implementat, în perioada august – decembrie 2016, proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici”.

Proiectul a fost finanțat din Granturi SEE și Norvegiene 2009-2014, în cadrul Programului RO01 – Asistență Tehnică și Fondul Bilateral la Nivel Național – Măsura II: ARII PRIORITARE – Cooperare Culturală din Fondul pentru Relații Bilaterale. Valoarea grantului acordat este de 58.490 de lei.

Managerul de proiect, Carmen Bădăluţă, a precizat câteva dintre rezultate:
– șapte specialiști din muzee, din România și Liechtenstein, informaţi privind conservarea și valorificarea patrimoniului muzeal și activitatea instituției muzeale;
– un schimb de experiență organizat cu două vizite de studiu desfășurate la muzeele din Suceava și Vaduz;
– transfer de cunoştinţe şi de know-how în conservarea patrimoniului și utilizarea tehnicilor digitale – monitorizare depozite de colecții, digitizare patrimoniu mobil, dezvoltarea audienței publicului – proiecte cultural educative și managementul cultural al colecțiilor și muzeelor;
– reţea muzeală de cooperare europeană bilaterală creată între operatorii culturali implicaţi, Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein;
– o mie de pliante de prezentare ale proiectului de informare/conştientizare a opiniei publice/vizitatorilor de muzeu diseminate la Suceava și Vaduz;

În cadrul proiectului, în perioada 5 – 6 decembrie 2016, la Vaduz și respectiv 9 – 10 decembrie 2016 la Suceava, au fost organizate la sediul muzeelor partenere două vizite de studiu ale specialiștilor din muzeele partenere.

Conform Agendei vizitelor de studiu au fost prezentate și analizate o serie de subiecte precum: Conservarea patrimoniului și utilizarea tehnicilor digitale, Metode de dezvoltare a audienței publicului și Managementul muzeal și administrația muzeală. Vizitele de studiu au permis specialiştilor implicați să cunoască,în mod reciproc și cu rezultate benefice de ambele părți,activitatea muzeelor partenere și să-și îmbunătățească,în mod simțitor, prin schimbul de idei, experienţe şi bune practici domeniul profesional în care activează.

Acţiunea a favorizat întărirea relaţiilor bilaterale între Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein și strângerea de relaţii de colaborare profesionale între specialiştii din muzee. Activitățile proiectului au fost un excelent prilej de a cunoaşte nemijlocit experienţe de succes în domeniul activității muzeale și de a lua contact cu profesionişti din domeniu, contacte care s-au materializat în dezvoltarea de noi proiecte.

Astfel, în perioada 2017 – 2019, cele două muzee partenere vor realiza împreună, proiecte expoziționale comune, fiind planificate o serie de expoziții temporare ale Muzeului Național Liechtenstein la Suceava și ale Muzeului Bucovinei la Vaduz.

Proiectul Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici a primit finanțare în valoare de aproximativ 13.000 euro din Granturile SEE și Norvegiene 2009-2014.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza