full screen background image

Festivalul obiceiurilor de iarnă – “După datina străbună”, la Suceava

Marţi, pe o temperatură de +5 grade Celsius, s-a desfășurat la Suceava festivalul obiceiurilor de iarnă “După datina străbună”.

Față de anii anteriori, traseul participanților a fost mărit cu câteva sute de metri pe bulevard, de la Primărie până la Direcția Agricolă, unde a fost punctul de plecare al urătorilor.

Manifestarea a fost supervizată de șeful Consilului Judeţean, Gheorghe Flutur, care l-a avut invitat de onoare pe Ion Muntean, președintele Consiliului Regional Cernăuți.

Adresându-se celor prezenți de pe scările Palatului Administrativ, Flutur a spus că “vă mulțumesc pentru efort, avem peste 1.500 de oameni care se vor desfășura pe scena din fața Casei de Cultură”, în timp ce Muntean a precizat “cu bună plăcere ne aflăm astăzi în Suceava, avem o istorie, o tradiție, nu vom avea niciun viitor până nu știm bine trecutul”.

Alături s-au aflat prefectul Constantin Harasim, subprefectul Ionuț Crețuleac, primarul Ion Lungu, vicepreședintele CJ, Gheorghe Niță.

Oficialitățile au dăruit colaci participanților, după care s-au îndreptat spre esplanada Casei Culturii înainte de a se încheia defilarea trupelor.

La festival au participat urători din 26 de localități sucevene, precum și din Ucraina.

Un moment aparte a fost constituit de fragmentul din “Apus de soare”, realizat de săteni din Vicovu de Sus, care au venit cu Ștefan cel Mare și cu răzeși pe 14 cai.

Voievodul întruchipat de Petru Bodîrău s-a bucurat de atenție în rândul auditoriului, inclusiv a lui Flutur și Muntean, care s-au poziționat chiar în fața calului alb al lui Ștefan cel Mare.

Călăreții nu au mers prin mulțime deși jandarmii le-au deschis culoar, pentru a nu risca accidente.

După momentul artistic, Ștefan cel Mare a descălecat cam greu, calul fiind liniștit de un însoțitor.

Festivalul “După datina străbună” a continuat apoi pe scena din fața Casei Culturii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar