full screen background image

Târgul de Crăciun din Berlin, loc de pelerinaj după redeschidere

Târgul de Crăciun de la Berlin, unde luni şi-au pierdut viaţa 12 oameni ca urmare a unui atentat terorist, s-a redeschis ieri seară. Poliţiştii au spus că au terminat investigaţiile, dar piaţa a devenit mai mult un loc de pelerinaj. De asemenea, 12 din cei 48 de răniţi sunt în continuare în stare gravă. În paralel, autorităţile continuă căutările pentru tunisianul de 24 de ani, devenit principalul suspect. Trupele speciale au descins aseară în două apartamente din Berlin, dar nu l-au găsit. Bărbatul e înarmat şi extrem de periculos, au avertizat autorităţile, care oferă o recompensă de o sută de mii de euro pentru informaţii ce pot duce la capturarea lui.

Autorităţile din Berlin au înlocuit standurile distruse ale Târgului de Crăciun, le-au reparat pe cele stricate şi au refăcut decoraţiile. După ce au fost luate baricadele, trecătorii au început să apară, dar cei mai mulţi au venit să aprindă o lumânare în memoria celor care au fost ucişi în atacul de luni. Între timp, autorităţile continuă ancheta.

„Există un nou suspect, iar el este vânat”, a anunțat Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne.

Este vorba de un tunisian de 24 de ani, cunoscut autorităţilor germane.

„În iulie 2016, cererea lui de azil a fost respinsă. Bărbatul nu a putut fi deportat deoarece nu avea acte de identificare valide”, a completat Ralf Jager, ministrul de Interne a landului Renania de Nord-Vestfalia.

Tânărul ar fi crescut într-un oraş din Tunisia cunoscut drept bastion al radicalismului islamic, scrie presa germană.

În 2010, el ar fi furat un camion, fapt pentru care a stat după gratii. Un an mai târziu, în 2011, a ajuns ca refugiat în Italia, dar a făcut şi aici probleme. A fost condamnat la patru ani de închisoare pentru jaf şi violenţă.

După eliberare, italienii au vrut să-l deporteze în Tunisia, dar nu au putut deoarece autorităţile de la Tunis nu i-au recunoscut identitarea. Aşa că tunisianul s-a mutat în Germania.

„În vara acestui an, a fost arestat pentru o infracţiune minoră. După ce i-au dat drumul, autorităţile şi-au dat seama că avea un act de identitate fals şi au început să-l monitorizeze”, relatează Alina Mărculescu Matiş, trimis special Digi24 în Germania.

„Agenţiile de securitate au schimbat informaţii despre această persoană cu centrul pentru contraterorism ultima oară în noiembrie 2016”, a mai spus Ralf Jager, ministrul de Interne a landului Renania de Nord-Vestfalia.

Autorităţile germane au vrut să vadă dacă tunisianul plănuia sau nu un jaf ca să obţină bani să cumpere arme automate pentru un posibil atac. Dar monitorizarea s-a terminat deoarece nu au existat informaţii suficiente, a spus o sursă juridică citată de Reuters.

Sursa: Digi24 TV

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza