full screen background image

Americanii ar putea reabilita monumentul ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare, din Dealul Cetăţii de Scaun a Sucevei

SUA, prin intermediul Ambasadei în Bucureşti pune la dispoziţie finanţare pentru conservarea obiectivelor culturale din România, iar municipiul Suceava ar putea beneficia de fonduri pentru reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, din preajma Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Primarul Ion Lungu, care a evidenţiat că facilitatea este posibilă în baza unui ordin al Ministerului Culturii, act deja avizat de Ambasada americană: “Există o oportunitate de a finanţa acest proiect prin Ministerul Culturii, cu fonduri americane. Proiectul este depus la Minister, reabilitarea statuii lui Ştefan cel Mare putându-se face cu bani de la Ambasada Americei. Primăria Suceava întocmit a recepţionat un prim studiu de fezabilitate privind reabilitarea monumentului ecvestru a domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, în luna iulie 2009, acesta fiind reactualizat la începutul lui 2016.”

Pentru reabilitare, Consiliul Local a aprobat un total de 263.432 de euro, durata de realizare a lucrărilor fiind estimată la 12 luni.

Acestea din umră cuprindeau refacerea cu plăci de travertin a placajului soclului; reabilitarea basoreliefului din bronz de pe faţada de est; montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental; realizarea unor bănci din beton armat; amenajarea de jardiniere din beton, precum şi de rampe pentru persoane cu dizabilităţi.

Însă, iniţial, proiectul nu a fost agreat de Ministerul Culturii, motivul fiind că acesta nu includea şi intervenţii la grupul statuar cal-călăreţ.

Monumentul statuar din Dealul Cetăţii de Scaun a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, înscriindu-se într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava întocmit în 1974 şi având ca scop omagierea descălecătorilor şi întemeietorilor de ţară.

Pentru statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare, la concursul din februarie 1975 au fost prezentate 17 propuneri, aleasă fiind cea a sculptorului Iftimie Bîrleanu. De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare.

Astfel, s-au înregistrat exfolieri ale placajelor, lăsarea platformei soclului şi destabilizarea basoreliefului, cu prăbuşirea respectivelor elemente componente.

comments

comments




Leave a Reply

avatar