full screen background image

O familie medie cheltuieşte cel puţin 400 de lei pentru un Crăciun îmbelşugat

O familie medie din România vor cheltui în acest an cel puţin 400 de lei pentru a sărbători cum se cuvine Crăciunul, în condiţiile în care o parte importantă din buget va fi folosită pentru a cumpăra carne şi preparate din carne de porc, arată o analiză a News.ro, pe baza preţurilor actuale din retailul modern, dar şi din comerţul tradiţional. Potrivit procesatorilor, anul acesta carnea de porc s-a scumpit cu 33%, până la circa 8 lei pe kilogram fără TVA, de la 6 lei/kg anul trecut, însă această creştere nu se simte la raft.

Potrivit informaţiilor adunate de News.ro din pieţele bucureştene, din hipermarketuri şi de pe Monitorul Preţurilor, platformă administrată de Consiliul Concurenţei, reiese că pentru produsele de bază precum carne de porc, cozonac, făină, ulei, ouă, salam, cârnaţi, fructe şi legume, o familie medie cheltuieşte în jur de 400 de lei.

Un studiu recent al companiei de cercetare Mednet Marketing Research Center arată că românii din mediul urban vor fi dispuşi să aloce în medie, pentru produsele alimentare, 649,25 lei.

Procesatorii de carne susţin că preţul cărnii de porc a crescut cu 33% faţă de anul trecut, însă acest lucru nu se simte în preţurile preparatelor de carne.

“Noi nu am putut să mărim preţurile preparatelor din carne de porc. La ora actuală preţul cărnii de porc este stabil, dar preţurile preparatelor din carne de porc au cunoscut anumite oscilaţii de un procent de 1-2%. Acum, de sărbători, sunt promoţiile, aşa că preţurile preparatelor nu vor creşte. Preţul cărnii de porc este 8 lei pe kilogram. Eu vorbesc de porcul tăiat şi fără TVA, ceea ce reprezintă materia primă”, a spus preşedintele organizaţie Romalimenta, Sorin Minea, pentru News.ro.

În ceea ce priveşte vânzările de produse din carne de porc din acest an, reprezentanţii procesatorilor se feresc să facă estimări, după ce anul trecut vânzările au fost sub estimări.

Reprezentanţii industriei alimentare consideră că, de multe ori, în pieţe produsele sunt mai scumpe decât în hipermarketuri.

“Tot vina noastră este, pentru că vorbim mereu despre produse tradiţionale. Tendinţa de a merge către produse tradiţionale a creat un flagel. Produsele acestea traţionale sunt mult mai scumpe. Eu mă uit în Bucureşti, care este împânzit cu magazine cu produse tradiţionale din zona Sibiului. Este imposibil să avem atâtea produse din zona Sibiului”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, pentru News.ro.

Potrivit jucătorilor din industria alimentară, preţurile alimentelor din România au înregistrat fluctuaţii reduse în acest an, de până în 2-3%.

Spre exemplu, într-o piaţă mare din sectorul 4, un producător care susţine că aduce produse tradiţionale din Sibiu vinde cârnaţi uscaţi de porc cu 25 de lei pe kilogram, caşcaval cu 30 de lei pe kilogram sau cozonac făcut în casă cu 22 lei bucata.

În acelaşi timp, preţurile în hipermarketuri sunt mai mici: un cozonac costă în jur de 15 lei, în timp ce caşcavalul este scos la vânzare cu 20 de lei pe kilogram, pentru sortimente similare.

Există diferenţe semnificative şi în cazul cărnii de porc. Dacă în magazinele mici, din pieţe, jambonul de porc este vândut cu 10 lei pe kilogram, în hipermarketuri preţul acestuia este de 8,95 de lei pe kilogram.

În cazul pulpei de porc, comercianţii tradiţionali vând cu 17 lei pe kilogram, în timp ce retailerii vând cu 14 lei pe kilogram.

Şi preţurile legumelor diferă. În piaţă, roşiile din Turcia se vând cu 7 lei pe kilogram, în timp ce retailerii vând roşiile cu 5 lei pe kilogram.

Specialiştii din industria alimentară avertizează că, în perioada sărbătorilor, creşte şi evaziunea, deoarece mulţi români vând porci “la negru” pe marginea drumului.

Preşedintele FSIA consideră că inspectorilor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le este imposibil să ajungă să verifice fiecare sat, de aceea şi primăriile ar trebui să efectueze controale.

Lista cu principalele produse alimentare pe care le cumpără o familie din România pentru sărbătorile de iarnă

Pui grill – 20 de lei/ bucată de 1,94 kg

Jambon de porc – 45 lei/ 5 kg

Pulpă de porc – 77,5 lei/ 5kg

Cozonac – 30 lei/ 2 bucăţi

Moş Crăciun din ciocolată – 6 lei/ 2 bucăţi

Sticlă de vin – 50 lei / 2 sticle

Morcovi – 2,5 lei/ kg

Ţelină – 1 leu/ bucată

Ardei gras – 8 lei/ kg

Roşii – 6 lei/kg

Castraveţi – 6,5 lei/ kg

Ceapă – 2 lei/kg

Portocale – 3,3 lei/kg

Brânză – 20 lei/kg

Ulei – 10 lei/2 litri

Salam – 18 lei/ bucată

Iaurt – 5 lei / 900 gr

Smântână – 6 lei/900 gr

Carton cu 30 ouă – 13 lei

Ciocolata – 10 lei/ 250 gr

Lapte – 4,5lei/ litru

Cârnaţi proaspeţi – 30 lei/2 kg

Cârnaţi uscaţi de porc – 25 lei/kg

Varză murată – 6 lei / 2 kg

Castraveţi – 6 lei/kg

Preţurile produselor alimentare din lista de mai sus sunt preţuri medii stabilite pe baza informaţiilor colectate din hipermarketuri, magazine şi pieţe din Bucureşti şi Monitorul Preţurilor, platformă cu preţuri ale alimentelor din marile lanţuri de magazine.

comments

comments




Leave a Reply

avatar