full screen background image

Consultări la Cotroceni. Ziua în care PSD își anunță propunerea de premier

PSD şi ALDE vor merge împreună la consultările, de astăzi, de la Palatul Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor celor două partide, că pot veni la aceeaşi oră la discuţii, aşa cum au cerut. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au înţeles deja ca premierul pe care îl vor propune şefului statului să fie membru PSD. Deocamdată nu s-a rostit încă niciun nume.

PROGRAMUL CONSULTĂRILOR:

11:00 PSD şi ALDE

12:30 PNL

14:00 USR

15:00 UDMR

Reporter: În privinţa premierului PSD, vă menţineţi intenţia ca acesta să aibă carnet de membru?

Liviu Dragnea: Categoric, și nu de o zi, două.

Reporter: Florin Georgescu este o variantă?

Liviu Dragnea: Am văzut multe guverne făcute, dar candidatul pentru funcția de premier va fi propus de PSD, susținut de ALDE. Putem vota guvernul săptămâna viitoare, ca cel mai târziu între 12 și 15 ianuarie bugetul să fie aprobat în Parlament. E extrem de important pentru toată țara.

Consultările de astăzi de la Cotroceni au loc după ce noii parlamentari şi-au preluat mandatele. Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a asigurat că are suficienţi aliaţi în Parlament pentru ca următorul Guvern să treacă fără emoţii.

Pe de altă parte, UDMR a anunțat că nu semnează protocolul cu PSD şi ALDE, înainte a şti pe cine vor propune cele două partide pentru funcţia de premier al României. Liderul UDMR spune că nu se grăbeşte şi aşteaptă o nouă rundă de discuţii cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

„Trebuie să cunoaștem și persoana viitorului premier. S-ar putea să fie o propunere de prim-ministru cu care eu nu pot să fiu de acord din varii motive. Și e un element important. Și s-ar putea să spună că în programul de guvernare nu facem nicio trimitere la cetățenii diferitelor grupuri etnice. Totuși, un protocol e o acțiune și o perspectivă pentru toți cei care se implică într-o astfel de colaborare”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Președintele Klaus Iohannis se va consulta astăzi cu reprezentanții PSD și ALDE, PNL, USR și UDMR, iar joi cu cei PMP și ai grupului minorităților naționale din Parlament. Inițial, consultările cu ALDE erau programate pentru joi, dar PSD și ALDE merg împreună la Cotroceni după ce au semnat un protocol de colaborare pe patru ani. Cele două partide au, împreună, majoritate în Parlament.

Liberalii au anunțat că nu vor veni cu o propunere de premier.

comments

comments




Leave a Reply

avatar