full screen background image

Ambasadorul Rusiei în Turcia, împuşcat mortal

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat luni, în timp ce participa la o expoziţie, în oraşul Ankara. Ambasadorul a decedat la spital din cauza rănilor suferite, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse.

UPDATE 22:42 Asasinarea ambasadorului Rusiei este un act provocator, a afirmat luni seară preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după discuţia pe care a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin.

“Am fost de acord cu Vladimir Putin că este vorba de o provocare”, a declarat Recep Erdoğan într-un discurs televizat.

“Am stabilit cu Vladimir Putin să intensificăm solidaritatea”, a subliniat Erdoğan, prezentând condoleanţe Rusiei după asasinarea ambasadorului Andrei Karlov.

“Preşedintele Turciei l-a sunat pe omologul său rus pentru a-i oferi informaţii despre atac”, a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al liderului de la Ankara, citat de agenţia Anadolu.

UPDATE 22:06 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut luni seară serviciilor secrete să afle cine a comandat asasinarea ambasadorului rus în Turcia, în timp ce premierul Dmitri Medvedev a avertizat că a fost “cel mai grav atac”, iar Moscova urmează să riposteze.

UPDATE 21:57 Sora şi mama asasinului ambasadorului rus în Turcia au fost reţinute luni seară, relatează CNN Turk.

Cele două femei au fost reţinute în cursul unor descinderi efectuate în provincia turcă Aydin.

UPDATE 21:37 Autorul atacului soldat cu moartea ambasadorului rus în Turcia nu mai era agent de poliţie, după ce fusese disponibilizat în contextul suspiciunilor privind implicarea în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, relatează site-ul Haberturk, citat de agenţia Tass.

Anterior, surse citate de agenţia Reuters declarau că Mevlut Mert Altintas, în vârstă de 22 de ani, era angajat al poliţiei turce.

Conform Haberturk, Altintas, în vârstă de 22 de ani, nu mai era poliţist din iulie, fiind disponibilizat pentru că era suspectat de implicare în tentativa de lovitură de stat.

UPDATE 21:29 Administraţia Recep Tayyip Erdogan nu va permite ca asasinarea ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, să afecteze prietenia ruso-turcă, a reacţionat Ministerul de Externe de la Ankara, citat de site-ul agenţiei Reuters.

“Nu vom permite ca acest atac terorist josnic să afecteze prietenia ruso-turcă”, a transmis diplomaţia turcă, elogiind activitatea ambasadorului rus asasinat, Andrei Karlov.

UPDATE 21:18 Secretarul de Stat american, John Kerry, a condamnat asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, transmiţând disponibilitatea Washingtonului de a ajuta Ankara şi Moscova în investigaţie, relatează site-ul agenţiei Reuters.

“Statele Unite condamnă asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov”, a declarat John Kerry.

“Suntem pregătiţi să oferim asistenţă Rusiei şi Turciei în anchetarea acestui act abominabil, care este şi un atac contra dreptului tuturor diplomaţilor la siguranţă şi la reprezentarea în siguranţă a naţiunilor”, a adăugat Kohn Kerry.

Şi Departamentul american al Apărării a condamnat atacul terorist.

UPDATE 21:06 Consiliul Federaţiei ruse, Camera superioară a Parlamentului rus, a cerut crearea unei comisii speciale ruso-turce pentru anchetarea asasinării ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov.

Cazul a fost preluat deja de Comisia rusă pentru investigaţii, informează site-ul agenţiei Interfax.

Surse parlamentare ruse citate de Interfax au denunţat lipsa măsurilor de securitate eficiente în Turcia. Surse diplomatice ruse au vorbit chiar de o “gafă” a serviciilor de securitate turce.

UPDATE 20:58 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a condamnat vehement asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

“Preşedintele Republicii condamnă vehement asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, Andrei Karlov”, a transmis Palatul Elysée.

UPDATE 20:43 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat telefonic cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, după asasinarea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Conversaţia telefonică a avut loc la iniţiativa lui Recep Tayyip Erdogan.

“Preşedintele Turciei l-a sunat pe omologul său rus pentru a-i oferi informaţii despre atac”, a declarat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al liderului de la Ankara, citat de agenţia Anadolu.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal, luni după-amiază, la Ankara, de un terorist islamist eliminat ulterior de forţele speciale ale poliţiei turce.

Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei. “Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici”, a strigat atacatorul.

UPDATE 20:36 Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a condamnat, luni seară, asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, numindu-l un “act odios”.

“Condamn uciderea ambasadorului Rusiei în Turcia. Transmit condoleanţe familiei şi poporului rus. Nu există justificări pentru un asemenea act odios”, a declarat Jens Stoltenberg prin Twitter.

UPDATE 20:32 Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a adresat în cursul serii de luni o scrisoare omologului rus, Serghei Lavrov, în legătură cu atentatul de la Ankara, soldat cu decesul ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Turcia.

În mesajul ministrului român se subliniază condamnarea cu fermitate de către România a acestui act abominabil îndreptat împotriva unui ambasador şi importanţa eforturilor pentru combaterea actelor teroriste şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, a informat Ministerul Afacerilro Externe prin intermediul unui comunicat de presă.

Ministrul Lazăr Comănescu a adresat, de asemenea, condoleanţe familiei victimei şi a exprimat solidaritatea cu poporul rus în aceste momente dificile.

UPDATE 20:22 Atacul soldat cu moartea ambasadorului rus la Ankara a fost organizat de adversarii îmbunătăţirii relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, afirmă surse parlamentare ruse, relatează site-ul agenţiei Interfax.

“Adversarii îmbunătăţirii relaţiilor dintre Rusia şi Turcia au comis atacul terorist”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Consiliului Federaţiei ruse.

“Nu va exista o nouă spirală a răcirii relaţiilor ruso-turce în urma tragediei de la Ankara”, a declarat, la rândul său, Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma de Stat.

UPDATE 20:07 Autorul atacului soldat cu moartea ambasadorului Rusiei era agent de al poliţiei din Ankara, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

Potrivit surselor citate, autorul atacului se numea Mevlüt Mert Altıntaş şi era agent al poliţiei antiproteste din Ankara.

Altıntaş, în vârstă de 22 de ani, a absolvit şcoala de poliţie din Izmir şi era în timpul liber în momentul comiterii atacului.

Surse din cadrul Primăriei din Ankara au declarat că autorul atacului a fost anchetat pentru implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie, dar nu fusese găsit vinovat. În plus, agentul de poliţie ar fi avut legături cu clericul musulman disident Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA. Gulen este acuzat de Administraţia Recep Tayyip Erdogan că ar fi organizat complotul militar din iulie.

UPDATE 19:54 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre asasinarea ambasadorului în Turcia, convocând o reuniune a serviciilor de securitate, în timp ce Statele Unite au condamnat atacul terorist.

“Doar moartea mă va scoate de aici. Toţi cei care au participat la actele de opresiune de la Alep vor plăti”, explicat teroristul înainte de a fi împuşcat mortal de forţele speciale.

Surse citate de Interfax au declarat că atacatorul ar fi reuşit să intre la eveniment prezentând o legitimaţie de poliţie falsă. Russia Today a dezvăluit că atacatorul a fost un refugiat sirian.

UPDATE 19:43 Rusia solicită convocarea Consiliului de Securitate ONU după asasinarea ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, catalogând incidentul drept “terorist”.

UPDATE 19:40 Naţiunile Unite au condamnat atacul armat soldat cu moartea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov.

UPDATE 19:28 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre asasinarea ambasadorului în Turcia, convocând o reuniune a serviciilor de securitate, în timp ce Statele Unite au condamnat atacul terorist.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital din cauza rănilor suferite în atacul terorist comis luni după-amiază la Ankara, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse.

Conform autorităţilor turce, autorul atacului armat, un terorist islamist, a fost eliminat de forţele speciale ale poliţiei turce.

Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei.

Surse citate de Interfax au declarat că atacatorul ar fi reuşit să intre la eveniment prezentând o legitimaţie de poliţie falsă. Russia Today a dezvăluit că atacatorul a fost un refugiat sirian.

comments

comments




Leave a Reply

avatar