full screen background image

Federal Reserve a urcat dobânzile cu un sfert de procent, prima majorare din ultimul an

Federal Reserve, banca centrală americană, a majorat în şedinţa de miercuri dobânzile cu un sfert de punct procentual, prima decizie de acest fel din ultimul an, în linie cu aşteptările pieţei, relatează Reuters.

Ratele de dobândă au urcat de la 0,25-0,5% până la 0,5-0,75%. Ultima majorare a dobânzilor a fost decisă în decembrie 2015, potrivit News.ro.

Într-o conferinţă de presă ţinută după anunţarea deciziei, preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat că alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a pus banca centrală americană într-un “nor de incertitudini” şi i-a făcut pe unii membrii ai conducerii instituţiei să îşi schimbe estimările privind evoluţia economiei.

“La şedinţa FOMC (comitetul care ia deciziile de politică monetară n.r.), participanţii au admis că există o mare nesiguranţă privind modul în care politicile economice s-ar putea schimba şi asupra efectului pe care aceste politici le-ar putea avea asupra economiei”, a spus Yellen.

Deşi Trump îşi va prelua mandatul abia peste o lună, unii membri ai conducerii Federal Reserve au început să îşi schimbe prognozele legate de politica fiscală din perioada următoare.

Trump a criticat-o pe Janet Yellen în timpul campaniei eleectorale şi a sugerat că o va înlocui după ce acesteia îi va expira mandatul, în 2018.

Preşedintele ales al SUA a promis, în timpul campaniei, că va reduce impozitele şi va creşte investiţiile în infrastructură, o politică care ar putea avea ca efect accelerarea inflaţiei.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza