full screen background image

Rio de Janeiro: Primul peisaj urban inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO

Orașul Rio de Janeiro, care se întinde între ocean și munte și are o vegetație luxuriantă, a primit oficial, marți, titlul de “Primul peisaj urban clasificat Patrimoniu Mondial al UNESCO”, relatează AFP.

Ceremonia de acordare a titlului, care s-a desfășurat la poalele statuii lui Cristo Redentor cu brațele deschise de pe muntele Corcovado, certifică alegerea acestui oraș făcută în iulie 2012 de UNESCO. Este vorba de o premieră, titlul de sit al Patrimoniului Mondial în categoria Peisaj Cultural și Urban fiind până acum rezervat grădinilor istorice, monumentelor, palatelor și cetăților, dar niciodată unui oraș.

În ultimii patru ani, autoritățile braziliene au întocmit un raport foarte detaliat explicând cum va fi protejat acest patrimoniu care include Parcul Flamengo, stânca de granit Pao de Açúcar, muntele Corcovado, plaja Copacabana, Grădina Botanică și pădurea urbană Floresta da Tijuca.

Arhiepiscopul de Rio, Mgr Orani Joao Tempesta, a lansat înainte de ceremonie campania “Amigo do Cristo Redentor” în scopul obținerii fondurilor necesare pentru a prezerva monumentul și pentru confortul vizitatorilor. În prezent peste 3 milioane de reali (849.000 de euro) sunt prevăzuți anual pentru întreținerea statuii care este vizitată de trei milioane de turiști în fiecare an, potrivit unui comunicat al arhidiocezei.

În 2017, statuia Cristo Redentor va intra în reparații.

Rio de Janeiro,”oraşul minunat”

Rio de Janeiro este una dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii şi totodată una dintre cele mai căutate destinaţii. Este unul dintre centrele economice şi culturale ale Americii de Sud, unde se produce 60% din GDP-ul brazilian. Este o metropolă cosmopolită dezvoltată cu aproape şase milioane de locuitori, cu două milioane de vizitatori străini şi cinci milioane de vizitatori brazilieni. Centru cultural, comercial şi industrial, Rio este locul desfăşurării a numeroase târguri, expoziţii şi conferinţe.

Este un oraş situat în sud-estul Braziliei, în Golful Guanabara. Denumirea sa este legată de momentul descoperirii acestui ţinut de către exploratorul Gaspar de Lemos – 1 ianuarie 1502. Acesta l-a numit “Râu de Ianuarie” (în portugheză Rio de Janeiro). Oraşul a fost fondat în onoarea regelui Portugaliei, Sebastian I, în anul 1565. Cu timpul, importanţa lui a crescut, ajungând capitala Portugaliei în timpul invaziei napoleoniene (1808-1821), dar şi a Braziliei între anii 1764-1960. Deşi capitala ţării s-a mutat în oraşul Brasilia, Rio de Janeiro a rămas unul dintre cele mai semnificative centre urbane, al doilea ca mărime după Sao Paulo.

comments

comments




Leave a Reply

avatar