full screen background image

Politicieni care au obținut câteva sute de voturi ajung în Parlament, în timp ce candidații independenți, votați de mii de alegători, nu au prins un loc în noul Legislativ

Legea electorală şi-a atins limitele. După alegerile din 11 decembrie ies la iveală tot felul de anomalii.

S-a descoperit că unii norocoşi au reuşit să intre în Parlament cu doar câteva sute de voturi. Asta în pofida altora care rămân pe lângă, deşi au mii de voturi.

245 de voturi. De atât a avut nevoie deputatul UDMR de Tulcea, Jozsa-Svella Ildiko-Beata, pentru a intra în Parlamentul României, după cum remarcă pe Facebook Cristian Andrei de la Agenția de Rating Politic.

Greu de spus cât de legitimă este alegerea reprezentantului maghiarilor în Camera Deputaţilor în aceste condiţii.

Nu este singurul caz de acest fel. Un candidat al Partidului Mişcarea Populară din judeţul Alba a ajuns în Parlament cu doar 1.961 de voturi.

Problema este însă mult mai ciudată. Astfel de oameni intră în Parlament cu doar câteva sute de voturi în detrimentul altora care au rămas pe afară deşi au obţinut mii de voturi.

Cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale candidaţilor independenti Elena Udrea, Theodor Paleologu și Remus Cernea. Astea cu toate că Theodor Paleologu a obţinut 8.278 voturi, Remus Cernea – 4.260 voturi, iar Elena Udrea – 3.154 voturi.

Potrivit datelor BEC, niciun candidat independent nu a atins pragul necesar de voturi. Cei trei ar fi avut nevoie de aproximativ 25 de mii de voturi fiecare pentru a câştiga mandatul, potrivit coeficientului de circumscripţie al municipiului Bucureşti.

comments

comments




Leave a Reply

avatar