full screen background image

Pacienții care agresează cadre medicale riscă închisoarea

Pacienții care agresează medici sau asistente ar putea primi pedepse mult mai aspre în urma unui proiect de lege inițiat de un deputat.

Medicii ar trebui să aibă același nivel de protecție precum polițiștii sau jandarmii, iar agresiunile asupra personalului din spitale ar trebui sa fie încadrate la ultraj, conform stirileprotv.ro.

Asta cere într-un proiect de lege un deputat. Legea sănatății prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care rănesc medicii, însă prea puține victime ajung să faca o sesizare la Poliție.

Nu de puţine ori cazurile de agresiune asupra personalului medical au ţinut prima pagină a publicaţiilor. Unul dintre cele mai şocante este cel petrecut la spitalul Elias din Capitala. Acolo, într-un acces de furie, un pacient a mușcat o asistentă de mână, iar alteia i-a rupt piciorul. Câteva luni mai tarziu, un medic de la Spitalul Județean din Pitești a fost strâns de gât de un pacient în vârstă de 71 de ani, care susținea că a stat pe holuri câteva ore fără să fie băgat în seamă.

Faptul că stau prea mult în fața cabinetului medical sau diagonsticul pus sunt două dintre motivele cel mai des întâlnite pentru care pacienții sau rudele lor agresează personalul medical.

La acest moment, în legea sănătății se precizează că “Cine amenință, lovește sau rănește un medic poate să facă închisoare de la șase luni la șase ani. Dacă personalul medical este grav rănit pedeapsa poate urca până la 12 ani de pușcărie.”
Numai că nici medicii, nici asistentele nu depun plângeri. Că să schimbe asta, un deputat a cerut că aagresiunile asupra personalului medical să fie încadrate la ultraj.

Pentru a îi proteja pe medici, Ministerul Sănătății va semna un protocol cu Ministerul de Interne pentru că jandarmii să patruleze în perimetrul spitalelor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar