full screen background image

Ministrul Sănătății, apel la reformă

Ministrul Sănătății a scris, pe Facebook, că cea mai mare problemă a sistemului de sănătate nu est neapărat subfinanțarea cât corupția și „lipsa de mecanisme de control care să asigure siguranța pacienților și a medicilor”. De asemenea, Vlad Voiculescu a atras atenția că reformele începute în timpul mandatului său și schimbările deja modificate nu pot fi oprite și își vor arăta efectul. Mai mult, ministrul Sănătății a făcut un apel la reformarea administrației locale și centrale.

Ministrul a amintit de mecanismele de transparență impuse în mandatul său și cele anticorupție, selectarea managerilor de spitale în urma unui concurs „public și corect”, comisii de specialitate selectate pe criterii obiective și investiții în spitalele regionale.

„Reformele începute şi schimbările deja implementate îşi vor arata efectele. Discuţia despre sănătate şi promisiunile făcute în campanie, chiar şi parţial implementate, o să aducă îmbunătăţiri. Mecanismele de transparenţă (ex. publicarea contractelor de achiziţii, noul mecanism de feedback al pacienţilor, mecanismul de raportare a lipsei medicamentelor, etc.) şi cele anti-corupţie (hotline anti-corupţie, protocol comun MS-DGA-DNA-Parchet şi alte măsuri din Strategia Naţională Anticorupţie) deja implementate la MS în ultimele luni ar putea – cu o supraveghere strictă din partea societăţii – să îşi arate efectele mai devreme decât ne aşteptăm.

Manageri selectaţi în urmă unui concurs public şi corect, comisiile de specialitate selectate pentru prima dată pe criterii obiective, cu participarea medicilor români din străinătate, investiţiile în spitalele regionale pregătite cu bani europeni de către Banca Europeană de Investiţii şi celelalte proiecte începute au şansă să schimbe la faţă sistemului de sănătate din România.

Bulgărele a pornit, nu va putea fi oprit atât de uşor. Nu există însă garanţii. Sistemul de sănătate şi această ţară ne aparţine tuturor. Fiecare dintre noi poate schimbă lucrurile în bine. Omul sfinţeşte locul”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

comments

comments




Leave a Reply

avatar