full screen background image

Iranul va construi arme nucleare, drept consecință a prelungirii sancțiunilor americane

Iranul şi-a anunţat intenţia de a construi nave cu propulsie nucleară, ca reacţie la prelungirea cu zece ani a sancţiunilor americane, cu riscul tensionării suplimentare a relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Hassan Rohani a calificat drept ‘încălcare’ a acordului nuclear din 2015 prelungirea sancţiunilor de către Congresul SUA şi a cerut şefului Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) ‘să planifice conceperea şi producerea de motoare cu propulsie nucleară pentru transportul maritim’, informează știripesurse.
n 2012, în pline tensiuni între Teheran şi comunitatea internaţională în legătură cu dosarul nuclear, în parlamentul iranian a fost evocată construirea de motoare nucleare, utilizabile pentru nave şi submarine. Şeful OIEA din acea perioadă, Fereydoon Abbasi Davani, a afirmat atunci că Iranul avea capacitatea, nu însă şi intenţia de a construi astfel de motoare.

Cu doar câteva excepţii, spărgătoare de gheaţă ruseşti, marea majoritatea a navelor cu propulsie nucleară sunt militare.
Experţii au estimat atunci că fabricarea unor astfel de motoare ar fi prea costisitoare.

Rohani îşi asumă riscul de a fi acuzat de SUA şi de Israel că vrea să dezvolte capacităţile nucleare ale Iranului în pofida acordului nuclear încheiat cu marile puteri în vara lui 2015.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit în viitoarea sa administraţie câţiva adversari vehemenţi ai Iranului, printre care James Mattis, viitorul ministru al apărării, şi Mike Pompeo, care va prelua conducerea CIA.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza