full screen background image

Rusia și SUA, aproape de un acord pentru încetarea focului în Alep, Siria

Rusia și SUA sunt aproape de încheierea unui acord pentru încetarea focului în Alep, a anunțat joi adjunctul ministrului rus de Externe, Sergei Ryabkov. Anunțul vine la doar câteva ore după ce discuțiile dintre secretarul american de stat, John Kerry, și omologul său rus, Serghei Lavrov nu au ajuns la niciun rezultat.

Forțele guvernamentale siriene și aliații ruși au respins solicitările anterioare de încetare a focului, continuând ofensiva asupra cartierelor controlate de rebelii sirieni.

După zile întregi de lupte sângeroase, rebelii sirieni s-au retras din zona veche a orașului Alep. Forțele loiale regimului de la Damasc controlează acum aproximativ 75 la sută din partea de est a orașului, ocupată în ultimii patru ani de grupările rebele, a anunțat BBC.

Secretarul american de stat, John Kerry, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat miercuri seara în Germania, dar fără un progres real, asupra unui proiect de încetare a luptelor și de evacuare a rebelilor și civililor din Alep, transmite AFP.

“Am vorbit evident de situația teribil de dificilă de la Alep și am schimbat câteva idei. Intenționăm să reluăm contactul (joi) dimineață pentru a vedea unde ne aflăm”, a declarat Kerry, după o oră de discuții cu Lavrov, într-un mare hotel din Hamburg, în marja reuniunii anuale a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Această nouă întâlnire între cei doi miniștri a avut loc în timp ce șase țări occidentale, inclusiv Statele Unite, au chemat într-un comunicat comun la o “încetare imediată a focului” în fața “catastrofei umanitare” de la Alep, cerând Rusiei și Iranului să-și folosească influența asupra regimului sirian. Această declarație a fost semnată și de Franța, Germania, Canada, Italia și Marea Britanie.

Întrebat la începutul reuniunii de la Hamburg asupra acordului Rusiei privind o eventuală încetare a focului, Lavrov a răspuns sec: “Am fost de acord și confirm susținerea propunerii americane din 2 decembrie”.

Șeful diplomației ruse făcea aluzie la întrevederea cu John Kerry de vinerea trecută, de la Roma, în cursul căreia cei doi miniștri s-ar fi pus de acord asupra unui plan de evacuare a civililor și rebelilor din Alep-Est și asupra unei noi încetări a focului.

Tratative tehnice ruso-americane urmau să aibă loc săptămâna aceasta la Geneva, dar acestea au fost anulate marți, Lavrov dând vina pe partea americană, ceea ce Kerry a respins.

Marți, secretarul de stat american, al cărui mandat ia sfârșit pe 20 ianuarie, pledase pentru o relansare a negocierilor politice între regimul sirian și opoziție, cu ajutorul Rusiei, aliata președintelui Bashar al-Assad.

comments

comments




Leave a Reply

avatar