full screen background image

Alexander Van der Bellen este noul preşedinte al Austriei

Candidatul independent Alexander Van der Bellen se clasează pe primul loc în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Austria, potrivit unor exit-poll-uri, notează BBC News online.

Directorul de campanie al lui Hofer a declarat că acesta a admis înfrângerea în faţa lui Van der Bellen, care potrivit exit-poll-urilor are un avantaj decisiv, scrie BBC News.

Într-un mesaj pe Facebook, Hofer s-a declarat “infinit de trist” şi l-a felicitat pe contracandidatul lui pentru victoria obţinută.

Candidatul independent Alexander Van der Bellen se clasează pe primul loc în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Austria, cu 53,6% din voturi, în timp ce Norbert Hofer, candidatul de extremă-dreaptă, are 46,4%,conform unui exit-poll realizat de institutul de cercetare SORA.

Exit-poll a fost realizat de institutul de cercetare SORA la comanda televiziunii ORF, şi are o marjă de eroare de 1,2%, scrie Reuters.

Van der Bellen a câştigat alegerile desfăşurate în luna mai, însă acestea au fost anulate din cauza unor nereguli în procesul de numărare a voturilor, scrie .

Alegerile din Austria sunt considerate ca fiind un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formaţiunile politice populiste în alte state din UE.

Victoria lui Hofer în scrutinul prezidenţial din Austria, concomitent cu respingerea prin referendum a reformei constituţionale propuse de premierul italian Matteo Renzi, ar reprezenta un şoc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeană.

Alegerile câştigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai puţin de un procent în faţa candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer au fost reluate, decizia aparîinand Curţii Constituţionale a Austriei, care constatase nereguli extinse la numărarea voturilor trimise prin poştă.

Instanţa constituţională a decis că au fost încălcate regulile într-un fel care a influenţat rezultatul, însă nu există dovezi că numărătoarea a fost manipulată, conform Reuters.

Poziţia de preşedinte în Austria este simbolică, fără puteri executive, însă Hofer a indicat clar că doreşte să fie un şef de stat activ, ameninţând să demită guverne în cazul introducerii de taxe şi să ceară organizarea de referendumuri pe o serie de teme, chiar dacă convocarea de plebiscite nu intră în atribuţiile preşedintelui.

comments

comments




Leave a Reply

avatar