full screen background image

Coreea de Sud: Partidele de opoziție continuă demersurile pentru destituirea președintei Park Geun-Hye

Partidele de opoziție sud-coreene au convenit miercuri să-și continue eforturile pentru începerea procedurii de destituire a președintei Park Geun-Hye, acuzată de implicare într-un amplu scandal de corupție, relatează DPA și Xinhua.

Liderul Partidului Democrat, Choo Mi-Ae, și președinții altor două partide de opoziție mai mici i-au cerut din nou șefei statului sud-coreean să demisioneze necondiționat. Ei au anunțat că procedura parlamentară pentru destituire ar putea începe cel mai devreme vineri, 2 decembrie.

Parlamentarii din opoziție și cei independenți dispun de o majoritate de 171 din cele 300 de locuri în Adunarea Națională. Pentru a fi adoptată, destituirea va avea nevoie de voturile a cel puțin două treimi dintre parlamentarii sud-coreeni.

În scandalul de corupție, care în ultimele săptămâni a provocat ample demonstrații de stradă la care participanții au cerut demisia șefei statului, este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a președintei Park. Anchetatorii sud-coreeni doresc să afle dacă Park Geun-Hye a obținut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoștința personalului medical al președinției.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere și extorcare, este acuzată că s-a folosit de relațiile de prietenie cu președinta pentru a cere fonduri de la marile companii din țară. Park Geun-Hye este acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale, precum și pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.

În cursul zilei de marți, Park Geun-Hye s-a declarat pregătită să demisioneze înainte de încheierea mandatului său, în februarie 2018, și a anunțat că soarta sa politică va fi decisă de parlament.

Un sondaj de opinie publicat la începutul săptămânii trecute indica faptul că nouă din zece sud-coreeni vor ca Park Geun-Hye să plece din funcția de președinte.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar