full screen background image

Ziua Bucovinei, celebrată la Rădăuţi!

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Bucovinei, Primăria Municipiului Rădăuţi și Consiliul Local Rădăuţi au organizat, duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 14.00, în piața centrală a municipiului, o manifestare dedicată acestui important eveniment.

Pe scena amenajata în parcarea centrală, au fost prezente oficialități locale care au împărtășit bucuria evenimentului cu rădăuțenii și cu artiști de valoare precum Marius Zgâianu, Alexandru Brădățan, Ionela Popescu – Șerban. Au evoluat ansamblurile folclorice” Ciobănașul “al Clubului Copiilor, “Codrișor” din Dornești si ”Florile Bucovinei” al Casei de Cultură din Rădăuți.

Pentru combaterea efectelor frigului, s-a servit și un meniu adecvat sezonului.

Au participat în număr mare, în ciuda vremii potrivnice, cetațeni ai municipiului care simt romanește și au sărbătorit impreună Ziua Bucovinei.

Cu același prilej, Biblioteca Municipală ”Tudor Flondor” din Rădăuți, organizează luni, 28 noiembrie începând cu ora 13.00, o manifestare cultural – artistică.

Organizatorii evenimentelor de la Rădăuți sunt viceprimarul Bogdan Loghin, Silviu Ursescu – șef serviciu Impozite și Taxe din cadrul Primăriei și Păunel Andrusceac – șef serviciu Protecție Civilă.

„Ziua Bucovinei” este instituită prin decret prezidenţial la data de 28 octombrie 2015 şi hotărâtă în şedinţa Camerei Deputaților din data de 7 octombrie, când s-a aprobat proiectul de lege.

În contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice au organizat în toată țara manifestări cu caracter cultural – științific.

La data de 28 noiembrie 1918, a avut loc proclamarea Unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român. Unirea Bucovinei cu România a fost recunoscută oficial, în 1919, prin tratatul de la Saint Germain, care preciza că Austria renunţă la fostul Ducat al Bucovinei în favoarea României. Camera şi Senatul român au ratificat la Bucureşti, la 31 decembrie 1919, Unirea Bucovinei cu Ţara iar prin recunoaşterea Unirii de către Congresul de Pace de la Paris şi prin includerea ei în Constituţia României din 1923, memorabilul act al Unirii Bucovinei cu Regatul României din 28 noiembrie 1918 a rămas definitiv.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar