full screen background image

28 noiembrie – Bucovinean din tată în fiu

Pe 28 noiembrie, se sărbătorește Ziua Bucovinei. De fiecare dată când aud de ,,Bucovina”, îmi vine în minte întâlnirea cu un cunoscut umblat destul de mult prin alte țări. Mi-a spus atunci, cu un zâmbet în colț de buze, că oriunde a fost întrebat de unde este, a răspuns: din Bucovina. Sunt bucovinean. Patriotism local? Sau doar un mic artificu prin care încerca să nu se asocieze cu mai puțin eleganții noștri compatrioți ce nu călătoresc totdeauna din considerente turistice și reușesc să transforme uneori recunoașterea că ești român în act de curaj.

Am auzit și în călătoriile prin țară pe unii negând că sunt moldoveni și declarând cu multă mândrie că sunt bucovineni. Ceea ce pare a-i ridica măcar o treaptă în ochii celorlalți…. Și-atunci, mi-am răscolit eu cunoștințele din istorie și mi-am pus și eu întrebarea legitimă: face parte Bucovina din Moldova sau este o provincie total diferită? Suntem bucovineni sau moldoveni? De unde denumirea aceasta de Bucovina? Și zic că n-ar fi rău pentru mulți să-și reamintească răspunsurile la aceste întrebări.

,,Bucovina “ este denumirea atribuită de ocupanţii austrieci părţii de nord-vest a Moldovei, anexată la Imperiul Habsburgic timp de 144 de ani. Etimologic, Bucovina înseamnă „Ţara Fagilor”. Denumirea aceasta a început să fie utilizată începând din anul 1774, când Imperiul Habsburgic a anexat partea de nord-vest a Moldovei, inclusiv fostele capitale Siret şi Suceava, obţinând acest teritoriu ca răsplată pentru că nu au intervenit într-un război ruso-turc.

Mulți consideră că această perioadă a fost cea mai înfloritoare pentru regiune. Pe drept cuvânt! E perioada în care în orașe au fost introduse alimentarea cu apă, canalizarea, energia electrică, iluminatul public. Și nu e puțin lucru! Economie înfloritoare, cultură pe măsură! Istoricii chiar numesc Bucovina de la acea vreme ,,Elveția din vestul Europei”.

Ce poți să-ți dorești mai mult? Nimic… Poate doar să faci mai mult… Pentru că uităm să spunem că progresul îl datorăm și ocupației habzburgice și colonizării cu numeroase populații străine și-apoi și populației autohtone. Progresul de atunci… Pentru că privind acum în jur mă întreb ce-a mai rămas din vechea Bucovină? Cernăuțiul e dincolo de granițe, de oameni de cultură îți amintești doar citind pe frontispiciile diferitelor instituții denumirile lor…

Fapte mai puține… A rămas însă mândria. Moștenită din moși-strămoși. Mândria de a fi bucovinean!

La mulți ani, deci, tuturor celor ce simt, gândesc și viețuiesc în acord cu titulatura cu care se mândresc! La mulți ani, Bucovina!

comments

comments




Leave a Reply

avatar