full screen background image

25 noiembrie – Timp în echilibru

Zilele trecute, mi-am întâlnit o prietenă, mai obosită decât de obicei.

Nu fizic, căci are antrenamentul la zi la alergarea permanentă pentru obligațiile de serviciu, pentru cele pe care le presupun familia și pentru cele adăugate de școală, în noua perioadă din viața de elev a celui mic.

Obosită psihic. Obosită de credința că nu face bine ce face tocmai într-un domeniu pe care îl consideră cu adevărat important: educația propriului copil. Îmi zicea că știe că nu face bine, pentru că aude din ce în ce mai des din gura celui mic ,,nu vreau” ,,nu pot” ,,nu acum”. Iar ,,nu”-ul propagat ca un ecou îi taie orice doză de optimist. Și cum prietena mea e la vârsta la care a înțeles că tot timpul e rost de învățat, își făcea mustrări de conștiință că nu a reușit să ajungă la un curs de parenting, care i-ar fi dat cu siguranță soluții pentru a transforma ,,nu”-ul în ,,da”.

Am privit spre ea, gândind că își imaginează că este printre puținii părinți care au parte de ,,nu” atât de des. Așa se întâmplă, de obicei… Pentru că sunt puțini cei ce-și împărtășesc impresia eșecului. Și mă gândeam să îi spun că, de fapt, cu toții avem parte de ,,nu”-uri hotărâte din partea copiilor, în diverse perioade. Și că alergând la cursuri de parenting, ar putea irosi timp. De data aceasta, nu i-am vorbit despre timpul pe care ar putea să-l petreacă mai mult cu copilul. Pentru că știa și ea teoria despre acest timp și chiar o aplica. Nu asta era problema! Ci timpul pe care îl petrecea cu ea însăși. Timpul care să o facă să fie mai relaxată, mai zâmbitoare, mai fermă în aplicarea regulilor gândite cu luciditatea pe care ți-o dă echilibrul. Echilibrul venit din timpul pe care ți-l acorzi ție. Timpul tău personal, în care te poți vedea mai bună, mai puțin imperfectă și mai mult perfectibilă.

Cursurile de parenting pot să ajute. Așa cum pot însă să te dezechilibreze și mai tare, în anumite perioade. Uneori, un curs de parenting mai eficient poate fi simpla retrospectivă a educației pe care ai primit-o tu, în vremea în care erai copil. Cu bune și rele. Cele bune pentru a fi aplicate, cele rele pentru a fi evitate…

Dar toate astea, doar după ce-ți faci rost de timp, cum spuneam, să stai tu mai mult în ECHILIBRU. Nu mereu, căci e imposibil. Doar mai mult.

comments

comments




Leave a Reply

avatar