full screen background image

Franța. Hollande va candida

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stéphane Le Foll, un apropiat al președintelui François Hollande, s-a declarat convins că acesta va candida pentru un nou mandat, subliniind însă că decizia îi va aparține actualului șef de stat, scrie cotidianul La Libre Belgique, în ediția online.

„Eu unul nu am nicio îndoială, (însă) el va fi cel care o va spune”, a declarat Le Foll miercuri la posturile BFMTV și RMC, potrivit Agerpres.

„El este cel care va anunța și data, și decizia”, a indicat purtătorul de cuvânt, fără a confirma data de 10 decembrie avansată de liderul senatorilor socialiști, Didier Guillaume, un alt apropiat al președintelui.

„Nu cred deloc că s-a vorbit despre o dată”, a explicat el.

Întrebat în legătură cu o eventuală candidatură a lui Manuel Valls, Stéphane Le Foll l-a descris pe acesta drept un prim-ministru „eficace, angajat și întotdeauna foarte determinat”. „Respect faptul că Manuel Valls consideră că are și capacități (…), în același timp există un președinte al republicii și el este cel care a fost ales în 2012. Și el este cel care va decide”, a declarat Le Foll.

Potrivit unui sondaj publicat în octombrie, Francois Hollande ar putea pierde nominalizarea din partea socialiștilor pentru alegerile de anul viitor, fiind devansat de Arnaud Montebourg, fost ministru al industriei.

Sondajele îl dau de mai multă vreme pe Hollande perdant în fața oricărui adversar probabil în scrutinul prezidențial, însă ancheta BVA-Salesforce îl arată învins de Montebourg — cu o linie marcant de stânga — în competiția internă a Partidului Socialist, care va avea loc în ianuarie.

François Hollande, în vârstă de 62 de ani, se află la cea mai scăzută cotă de popularitate atinsă de un președinte francez. El nu și-a declarat deocamdată în mod oficial candidatura, un anunț fiind așteptat în luna decembrie.

Viitorul președinte francez va fi ales probabil într-un al doilea tur de scrutin, în care se prevede că vor accede candidatul de centru-dreapta (cel mai probabil, fostul premier François Fillon) și președinta Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen.

În mai 2012, François Hollande l-a învins pe președintele de atunci, Nicolas Sarkozy, o victorie care l-a trimis pentru cinci ani la Elysee.

comments

comments




Leave a Reply

avatar