full screen background image

Primarul Brașovului, George Scripcaru, trimis în judecată într-un nou dosar

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA într-un nou dosar, el fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată și participație improprie la această infracțiune.

Potrivit unui comunicat emis, joi, de DNA, dosarul vizează achiziționarea unor autoturisme de către o societate aflată în subordinea administrației locale.

În același dosar a fost deferit justiției Cristian Radu, la data faptei director al Regia Autonomă de Transport (RAT) Brașov, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii spun că, în perioada 2007 — 2015, Scripcaru George, în calitate de primar al Brașovului, și-a exercitat influența reală asupra directorului RAT Brașov, determinându-l să-și încalce atribuțiile de serviciu și să achiziționeze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziția Primăriei Brașov, semnându-se în acest sens mai multe contracte și acte adiționale.

“Scopurile urmărite de edil au fost obținerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosința exclusivă a mașinilor respective, dar și neplata costurilor pentru întreținerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii și reparații). Pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosința Primăriei Brașov sunt utilizate în interesul său personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceleiași persoane din conducerea RAT Brașov ca, în cazul în care pe adresa societății vor veni solicitări din partea Poliției Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat care astfel să fie sancționat contravențional în locul edilului”, arată DNA.

Potrivit sursei citate, la data de 12 martie 2009, o persoană a fost amendată cu 120 de lei și 2 puncte de penalizare pentru depășirea vitezei maxim admise în localitate în timp ce conducea unul dintre autoturismele respective.

“În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obținerea de foloase necuvenite pentru acesta, constând în faptul că nu figurează în evidențele Poliției cu sancțiuni contravenționale și nu a plătit amenda respectivă”, explică procurorii.

Totodată, în perioada 2013-2015, în scopul facilitării utilizării de către primarul George Scripcaru a unuia dintre autoturisme, inculpatul Cristian Radu, în calitate de director al Regiei Autonome de Transport Brașov, și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu și a dispus întocmirea și semnarea unei convenții prin care s-a acordat folosința gratuită a mașinii în interesul personal al edilului. Ulterior, a aprobat sumele de bani necesare pentru întreținerea acesteia.

În acest fel, RAT Brașov a fost prejudiciată cu suma de 88.164,14 lei, iar Scripcaru a obținut foloase necuvenite constând în utilizarea autoturismului fără suportarea costurilor de întreținere, arată procurorii.

“Consecința acestei conduite infracționale a edilului fost prejudicierea societății respective cu 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziționate și cheltuielile suportate cu întreținerea/utilizarea acestor autoturisme, sumă cu care Regia Autonomă de Transport Brașov RA s-a constituit parte civilă în procesul penal”, mai arată DNA.

Procurorii au instituit poprire pe conturile bancare ale celor doi inculpați, dar și sechestru asupra unui imobil ce aparține inculpatului Cristian Radu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

George Scripcaru a mai fost trimis în judecată în alte două cauze pentru infracțiuni similare, în februarie și noiembrie, mai arată DNA.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar