full screen background image

Ministerul Finanţelor: Cererea anuală depăşeşte oferta de locuinţe noi cu 250.000 de unităţi

Ministerul Finanţelor aduce ca argumente în favoarea continuării programului guvernamental Prima Casă, cel puţin până în 2021, dar cu stimularea construcţiei de case noi, faptul că prognozele oficiale arată un deficit de 250.000 de locuinţe noi în fiecare an, ca diferenţă între cerere şi ofertă, şi că în prezent România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană după calitatea locuirii.

Ministerul Finanţelor a propus, într-un document înaintat guvernului, modificarea programului Prima Casă, astfel încât, în următorii cinci ani, garanţia de stat va rămâne 50% doar pentru creditele pentru locuinţe mai noi de cinci ani sau consolidate în ultimii cinci ani, în timp ce garanţia se va reduce la 40% la creditele pentru locuinţe vechi.

“Comisia Naţională de Prognoză estimează că pe termen mediu decalajul dintre “modificarea anuală a familiilor” şi oferta de locuinţe noi nu se va modifica semnificativ. Se apreciază că aproximativ 300 mii familii îşi vor modifica anual structura (căsătorii, divorţ, copii), ceea ce va face ca acestea să solicite o modificare a spaţiului locativ prin achiziţionarea de locuinţe”, se arată în documentul ministerului.

În 2015, în România s-au construit 46.984 locuinţe noi, cu mult sub nivelul cererii şi sub nivelul maxim post-comunist, de peste 67.000 de locuinţe, atins în 2008.

Din această cauză, din numărul total de locuinţe din România, de 8,88 milioane, doar 454.000 sunt construite de la finalul anului 2010 încoace, în timp ce în jur de 5 milioane de locuinţe au fost construite între 1960 şi 1990, cele mai multe în blocuri cu confirt scăzut şi care au nevoie de reparaţii.

“Concluzia este că 90% din clădiriile rezidenţiale sunt vechi şi au nevoie de modernizări sau reabilitări”, arată documentul.

România se confruntă cu o calitate slabă a locuinţelor actuale, multe din ele având o suprafaţă medie foarte mică, şi cu o supraaglomerare a locuinţelor din marile oraşe.

În acelaşi timp, în localităţile care se confruntă cu o depopulare accelerată, multe dintre locuinţe sunt abandonate. La nivel naţional, 16% dintre locuinţe sunt nelocuite, arată documentul.

În consecinţă, ministerul propune menţinerea condiţiei conform căreia toate locuinţele care se achiziţionează prin programul Prima Casă trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficienţă energetică.

Ministerul Finanţelor propune un plafon anual de garanţii de stat pentru programul Prima Casă de 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiţi de strategie (2017-2018) şi 1,5 miliarde lei pentru ultimii trei ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate.

La un nivel al garanţiei de stat de 50%, valoarea totală a creditelor ce pot fi acordate prin Prima Casă este dublă faţă de plafonul de garanţii, adică 4 miliarde lei în primii doi ani şi 3 miliarde lei în ultimii trei ani.

Ministerul susţine că măsura este propusă în urma consultării cu consumatorii de credite şi cu băncile.

comments

comments




Leave a Reply

avatar