full screen background image

Percheziții la revoluționari: 3.500 de certificate ilegale și mită la nivel înalt

Percheziţii într-un nou dosar care vizează acordarea ilegală de certificate de revoluţionar. Procurorii Parchetului General au suspiciuni că peste trei mii de astfel de documente au fost acordate în schimbul unor sume de bani. În dosar se vorbeşte despre intervenţii la nivel înalt pentru a întocmi şi distribui actele.

Adrian Sanda, secretarul de stat care conduce din 2014 Secretariatul de Stat pentru Revoluționari a fost ridicat de anchetatori și dus la audieri. Infracțiunile vizate sunt: luare și dare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență și fals.

Potrivit procurorilor Parchetului General, neregulile au apărut în 2014, atunci când Guvernul a modificat legea și a introdus o nouă categorie de persoane care putea sa primească acel certificat de revoluționar și anume „luptători cu rol determinant” în perioada Revoluției.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că după ce s-a emis actul normativ, mai multe persoane au dorit să-i reprezinte pe acești luptători și au intervenit la comisia parlamentară dar și la secretariatul de stat pentru revoluționari unde au încercat să influențeze acordarea acestor certificate care le aducea beneficiarilor venituri suplimentare lunare, respectiv o indemnizație de peste 2.000 de lei.

Procurorii cred că persoanele care doreau să primească aceste titluri au dat mită și au prezentat documente false din care să rezulte că au avut un rol determinant în Revoluția din 1989.

Anchetatorii au descoperit în această anchetă 3.505 persoane care au primit acest titlu și care nu îndeplineau condițiile cerute de lege.

Persoanele din categoria „Luptător cu rol determinant în Revoluţie” beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza