full screen background image

11 cărți vechi, din secolele XVII – XIX, susceptibile a fi din patrimoniul cultural național, confiscate de poliţişti

Poliţiştii Serviciului Investigații Criminale Suceava – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava au organizat, vineri, o acțiune pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor de furt și trafic cu bunuri culturale.

Au fost efectuate verificări în mai multe locaţii şi mediii de interes, ocazie cu care, a fost prins în flagrant, un bărbat de 35 de ani din municipiul Suceava, care oferea spre vânzare, anterior mai multe cărți vechi, cu privire la acre există indicii temeinice că fac parte din patrimoniul cultural național.

Astfel, polițiștii au identificat asupra bărbatului, 11 cărți vechi din secolele XVII – XIX, susceptibile a fi din categoria tezaur și/sau fondul patrimoniului cultural național.

Cu ocazia audierilor, bărbatul a declarat faptul că, este colecționar de bunuri de patrimoniu, nu deține documente de proveniență ale cărțile oferite spre vânzare, întrucât le-a achiziționat de la diferiți comercianți ambulanți din târgurile organizate în țară.

Valoarea de piaţă a cărţilor este evaluată la peste 20.000 Euro.

Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, fiind înaintate spre expertizare Muzeului Bucovinei Suceava, iar deținătorul acestora a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr.12/1990 și Legii nr.182/2000.

Poliţiştii atrag atenţia persoanelor cu astfel de preocupări dar şi potenţialilor clienţi şi cumpărători cu privire la respectarea legislaţiei în vigoare.

comments

comments




Leave a Reply

avatar