full screen background image

A murit LEONARD COHEN. Legendarul artist avea 82 de ani

Leonard Cohen, celebrul artist, cântăreţ şi autor a murit la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut chiar pe pagina sa oficială de Facebook. “Tatăl meu a murit liniştit în casa sa din Los Angeles,” a spus Adam Cohen într-o declaraţie. “A compus până în ultimul moment cu umorul său atât de particular. ”

„Anunţăm cu regret că legendarul poet, textier şi artist, Leonard Cohen, a trecut în nefiinţă. L-am pierdut pe unul dintre cei mai respectaţi şi prolifici muzicieni. La Los Angeles va fi organizată în curând o ceremonie de comemorare. Familia face apel la respectarea intimităţii în timpul funeraliilor”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Leonard Cohen.

Cântăreţul Leonard Cohen a murit la vârsta de 82 de ani. Existau dovezi că acesta nu era în cea mai bună stare de sănătate, însă într-un an în care au murit Prince, David Bowie şi producătorul trupei The Beatles, Sir George Martin, moartea bardului canadian a produs o undă de şoc.

Leonard Cohen, compozitorul şi cântăreţul canadian cu voce de bariton care îmbina spiritualitatea cu dragostea în cântecele sale s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani, a declarat fiul său, joi: “Tatăl meu a murit liniştit în casa sa din Los Angeles,” a spus Adam Cohen într-o declaraţie. “A compus până în ultimul moment cu umorul său atât de particular. ”

Cohen, poet recunoscut, romanciar şi călugăr budist zen aspirant, a combinat muzica folk cu teme întunecate şi inspirate din sexualitate, care i-au adus o sumedenie de fani la nivel mondial şi l-au plasat între muzicieni precum Bob Dylan sau R.E.M.

Cohen, care declarase în trecut că s-a apucat de muzică pentru că nu-şi putea câştiga existenţa ca poet, a devenit faimos în perioada de ascensiune a muzicii folk, în anii 1960. În timpul acelor ani, a călătorit pe marile rute ale muzicii folk alături de artişti ca Dylan, Joni Mitchell, Joan Baez şi alţii.

Leonard Cohen a început să cânte la chitară la vârsta de 13 ani. A urmat cursurile Universităţii McGill, unde a câştigat premiul McNaughton pentru creaţie, înainte de absolvire. Şi-a publicat primul volum de poezie, “Let Us Compare Mythologies” la un an după aceea, cu un succes răsunător.

Judy Collins, nume de top al folk-ului anilor ’60, înregistrează o versiune a piesei “Suzanne”, care ajunge rapid un hit. Solista îi propune lui Cohen să o urmeze în turnee şi astfel debutul lui are loc în vara anului 1967, la The Newport Folk Festival. Au urmat două concerte cu casa închisă în New York şi o apariţie la CBS Network, unde Cohen îşi interpretează cântecele şi îşi recită poeziile.

Cohen semnează un contract cu studioul de înregistrări Columbia şi, în 1968, lansează primul său album, “The Songs of Leonard Cohen”, un material devenit hit folk şi care stârneşte vâlvă în mediile muzicale, asigurându-i un renume inegalabil printre cântăreţi şi textieri. Au urmat, printre altele, “Songs From a Room”(1969), “Songs of Love and Hate”(1971), “New Skin for Old Ceremony” (1974), “Death of a Ladies’ Man” (1977) şi “I’m Your Man” (1988).

Artistul canadian a părăsit scena muzicală la începutul anilor ’90 pentru a se stabili şi trăi într-o mănăstire budistă din California, unde a devenit călugăr şi a primit prenumele Jikan, care înseamnă “tăcere”.

În 2011, Leonard Cohen a fost recompensat cu Helpmann Award pentru concertul său susţinut în Australia, la Hanging Rock, cu premiul Prinţul Asturiei pentru Litere şi cu Glenn Gould Award pentru contribuţia adusă artelor.

Artistul canadian a susţinut un concert la Bucureşti în septembrie 2012.

Cohen a suferit de reprize de depresie de-a lungul vieţii sale şi uneori a încercat să le suprime în consum de alcool şi droguri.

A mai publicat alte volume de poezie în perioada în care a trăit pe insula grecească Hydra, în anii 1960 şi a intrat în atenţia publică cu romanul său experimental “Beautiful Losers” în 1966, dar şi cu primul său album, “Songs of Leonard Cohen,” în 1968.

Cu totul, Leonard Cohen a publicat peste 12 romane şi cărţi de poezie şi a înregistrat peste 20 de albume.

comments

comments




Leave a Reply

avatar