full screen background image

Ministrul Finanțelor: Creșterea economică potențială este la dublul mediei europene

Creșterea economică potențială este în medie de 4,2% în 2017 – 2020 fiind peste dublul mediei europene, a declarat joi Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, în cadrul unei conferințe referitoare la parteneriatul dintre stat și antreprenori.

“Îndatorarea este scăzută iar accesul la finanțare este unul facil. Am avut anul acesta rate ale dobânzii record de scăzute la finanțarea datoriei publice. Este un semn de încredere a mediului intern și extern în economia românească. Acestea reprezintă premise pentru o dezvoltarea sustenabilă dar potențialul trebuie să fie orientat în viitor către domenii strategice care prin competitivitate să permită creșterea potențialului, adică a resurselor de muncă și a investițiilor de capital care să asigure aceste rezultate bune și sustenabile an de an. Potențialul de creștere puternic afectat în perioada crizei s-a redresat aproape în totalitate. Creșterea economică potențială este în medie de 4,2% în perioada 2017 — 2020 și este peste dublul mediei europene”, a spus Dragu.

Potrivit acesteia în perioada de precriză și preaderare potențialul a fost de 4,6%.

“Creșterea potențială programată are ca principal motor un factor calitativ și anume productivitatea totală a factorilor. Din acest punct de vedere domeniile strategice ale României sunt cele în care dispunem de avantaje competitive. România și-a redus decalajul față de media UE îmbunătățind convergența reală cu 22 puncte procentuale față de media UE — 28. De la 34% în 2005 la 56,6% în 2015. Dacă politicile economice se vor înscrie în strategia România Competitivă și se va înregistra pe termen mediu un ritm de creștere de 5% sau mai mult este posibil ca România să-și îmbunătățească convergența reală la circa 70% din media UE în 2020”, a mai afirmat ministrul Finanțelor în cadrul unei conferințe organizată de Revista Capital.

În previziunile economice de toamnă publicate miercuri, Comisia Europeană a revizuit în urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,9% în 2017 și să ajungă la 3,6% în 2018.

Estimările au fost revizuite în urcare față de previziunile din primăvară, când Executivul comunitar estima că economia românească va înregistra un avans de 4,2% în 2016 și unul de 3,7% în 2017.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar