full screen background image

Anularea comisioanelor brokerilor afectează până la 30% din piaţa RCA

Dispariţia unor brokeri supraexpuşi pe segmentul RCA la transportatori. Scăderea gradului de cuprinde în asigurări şi risc pentru distribuţia de asigurări RCA, dar şi posibilitatea luată în calcul de tot mai mulţi brokeri de a nu mai vinde anumite categorii de poliţe RCA. Sunt principalele efecte cu care se va confrunta piaţa asigurărilor după reducerea drastică a comisioanelor acordate de asigurători brokerilor.

Plafonarea tarifelor RCA a atras după sine diminuări masive ale comisioanelor RCA percepute de brokerii de asigurări pentru asigurările auto obligatorii încheiate prin ei. Asigurătorii au simplificat şi mai mult ecuaţia în care a pus Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF) contractul de asigurare RCA, după ce a decis îngheţarea tarifelor pentru şase luni. La ora actuală nu mai există decât două categorii de asiguraţi: autoturisme şi transportatori. La autoturisme sunt incluse maşinile mici, în special deţinute de persoanele fizice şi care beneficiază încă de un comision relativ normal de la majoritatea societăţilor de asigurări, în jur de 10% cu plus sau minus două procente în funcţie de companie.

Cea de-a doua categorie, cea a transportatorilor a devenit mult mai cuprinzătoare la mai toate companiile care au anunţat reduceri de comisioane. Astfel, vorbim aici de felul în care se comisioanează RCA la marii transportatori de mărfuri (tiruri de peste 16 tone), dar şi transportatorii medii, camioanele de peste 7,5 tone, transportatorii de persoane, inclusiv taxiruri şi RCA-ul încheiate de tinerii cu vârstă sub 27 de ani. Această categorie „beneficiază” acum de o anulare de comision din partea majorităţii societăţilor de asigurare. Cele mai mici comisioane de 0,1% sunt cele practicate de Euroins Asigurări, companie care probabil nu mai doreşte să vândă deloc acest produs de asigurare. La Asirom, Generali, Groupama şi în curând şi la Allianz Ţiriac (probabil doar pentru asigurările pe perioade de sub şase luni) acealaşi tip de asigurare este comisionat cu 1%, în timp ce la Omniasig comisionul este de 2%.

economica.net

comments

comments




Leave a Reply

avatar