full screen background image

Statele aliate din Flancul Estic al NATO, reuniune la București

Reuniune la nivel înalt în București la inițiativa ministrului de Externe român și omologului său polonez. Miniștrii de Externe din nouă state ale Europei Centrale și de Est și secretarul-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, se întâlnesc, marți, în Capitală.

reședintele Klaus Iohannis îi va primi la Palatul Cotroceni, pe miniștrii Afacerilor Externe ai celor nouă state aliate ale Flancului Estic – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

De asemenea, președintele se va întâlni cu secretarul-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, care va participa la reuniunea celor nouă miniștri de Externe.

Pe agenda discuțiilor se vor afla stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia din iulie, precum și alte aspecte de interes legate de situația de securitate din regiune.

Formatul București a fost consacrat prin reuniunea la nivel de șefi de stat și de guvern desfășurată la Palatul Cotroceni pe 4 noiembrie 2015, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis și a omologului său polonez, Andrzej Duda. Organizarea reuniunii ministeriale de marți are loc ca urmare a deciziei adoptate în acest sens în cadrul Formatului București la nivel de șefi de stat și de guvern de anul trecut, relatează Agerpres.

„Obiectivul Formatului București este consultarea inter-aliată pentru promovarea abordărilor comune ale statelor aliate participante, în beneficiul comunității euroatlantice, ținând cont de interesul special al țărilor Europei Centrale și de Est pentru asigurarea securității, stabilității și prosperității de la Marea Baltică la Marea Neagră, și de a dezvolta cooperarea regională în sprijinul obiectivelor NATO, în contextul evoluțiilor de securitate din Vecinătatea Estică și Sudică”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza