full screen background image

Rusia: Defilare militară în Piața Roșie

Peste 5.000 de militari și cadeți au defilat luni în Piața Roșie din Moscova, în semn de omagiu adus istoricei parade militare de acum 75 de ani, în 1941, când erau la câteva zeci de kilometri de capitala fostei Uniuni Sovietice, relatează EFE și TASS.

Cu uniforme și arme din acea perioadă, participanții la paradă au defilat în fața tribunei de onoare unde se aflau câteva zeci de veterani, între care 55 care au participat la parada din 1941, despre care istoricii susțin că a fost crucială pentru apărarea Moscovei, deoarece a ridicat moralul armatei sovietice.

În total, 28.500 de soldați sovietici au participat la parada din 1941, organizată la ordinul lui Stalin pentru a 24-a aniversare a revoluției bolșevice. Multe dintre unitățile care au participat la parada din 1941 din Piața Roșie, ce a durat nu mai mult de 15 minute, au mers direct la luptă.

Pentru a dezinforma trupele naziste, parada a fost anunțată pentru ora 10:00 dimineață, dar defilarea a avut loc cu două ore mai devreme pentru a preveni orice fel de atac aerian asupra forțelor din Piața Roșie.

“Astăzi ne exprimăm recunoștința noastră infinită și profundă față de participanții la această defilare istorică, față de toți cei care au luptat pe front’, a spus primarul Moscovei, Serghei Sobianin, în discursul în care s-a adresat veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

După parada comemorativă, în Piața Roșie a fost deschis un muzeu în aer liber, unde în timpul zilei locuitorii capitalei și turiștii se vor putea familiariza cu armele folosite de armata sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial.

În perioada comunistă, autoritățile vremii organizau anual parade militare cu mare fast în Piața Roșie pentru a sărbători revoluția bolșevică.

comments

comments




Leave a Reply

avatar