full screen background image

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind înființarea Direcției Generale de Protecție Internă

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a anunțat că în ședința de guvern s-a adoptat o ordonanță de urgență ce prevede înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) în cadrul MAI. Această structură vine să completeze restructurarea și reorganizarea DIPI.

“Creăm, practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcționarea acestei structuri”, a explicat Dragoș Tudorache.

De altfel, Dragoș Tudorache a anunțat, la preluarea mandatului de ministru, reorganizarea DIPI. Noua structură va fi sub control parlamentar, iar personalul care va lucra în această structură va fi în mare parte personal militar.

“Am vorbit deja în ultimele săptămâni foarte mult pe tema delimitării foarte clare a competențelor structurii de protecție internă a Ministerului de Interne, în ceea ce privește strict activitățile, personalul, misiunile, patrimoniul și informațiile, sistemele IT pe care le gestionează ministerul. Este un element foarte important, pentru că acest lucru elimină suprapunerile care existau (…) în competența structurii, așa cum exista ea până acum, în Ministerul de Interne, și alte structuri ale statului, în speță Serviciul Român de Informații, în ceea ce privește relaționarea cu instituții din afara ministerului, dar și suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul Ministerului de Interne, în speță Poliția Română și Direcția Generală Anticorupție”, a explicat ministrul Afacerilor Interne, potrivit agerpres.ro.

El a precizat că urmează să se realizeze transferul de responsabilitate între DIPI și noua structură de protecție internă a MAI, adăugând că în următoarele două săptămâni va face și o propunere în vederea numirii comandantului DGPI.

Dragoș Tudorache a mai anunțat că arhiva și listele cu acoperiți gestionate de către Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) vor fi preluate în cadrul noii structuri create, securizarea arhivelor este un element foarte important stabilit de ordonanța de urgență a guvernului.

“În zilele următoare, prin ordin de ministru, voi lua măsuri specifice și foarte stricte pentru a asigura securizarea arhivelor, securizarea echipamentelor, materialului cu care această structură funcționează”, a afirmat Tudorache.

“În ceea ce privește arhiva și listele de acoperiți, cred că este o impresie greșită care s-a indus în rândul reprezentanților sindicatelor, pentru că arhiva DIPI nu pleacă nicăieri. Arhiva DIPI și listele de acoperiți rămân în cadrul noii structuri, rămân în Ministerul de Interne. (…) Chiar în acest moment (…) se realizează (…) securizarea completă a arhivelor, atât arhivele fizice, (…) dosarele de hârtie care au existat, arhiva istorică, dar și sistemele informatice, care la acest moment practic gestionează și stochează activitatea acestei structuri. Deci nu va fi niciun transfer de arhivă către nimeni. (…) Ele sunt securizate și (…) vor fi preluate apoi de noua structură”, a completat ministrul de Interne.

comments

comments




Leave a Reply

avatar