full screen background image

Alegeri în Republica Moldova: Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin a demarat oficial

Campania electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova a demarat oficial miercuri seara după validarea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a rezultatelor scrutinului din 30 octombrie, a relatat Radio Chișinău.

Astfel, liderul socialiștilor moldoveni, Igor Dodon, și candidata unică proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, se vor confrunta în turul doi de scrutin, programat pentru data de 13 noiembrie.

Comisia electorală de la Chișinău a validat miercuri rezultatele scrutinului din 30 octombrie, a aprobat modelul și textul buletinului de vot și a stabilit sumele pe care cei doi candidați le vor putea cheltui în cadrul campaniei electorale dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin.

Turul doi se va desfășura în aceleași condiții ca și primul, iar observatorii acreditați pentru alegerile din 30 octombrie își vor putea desfășura în continuare activitatea, fără a se înregistra suplimentar.

De asemenea, CEC a decis ca numărul secțiilor de votare de peste hotare să rămână neschimbat la scrutinul din 13 noiembrie, chiar dacă în primul tur al alegerilor la mai multe secții de votare s-au format cozi enorme, iar mai mulți moldoveni aflați în afara țării s-au plâns că nu au putut vota din cauza numărului insuficient de buletine de vot.

Candidații proeuropeni clasați pe locurile patru și cinci, Iurie Leancă și Mihai Ghimpu, și-au anunțat deja sprijinul pentru Maia Sandu în turul doi, în timp ce Igor Dodon speră să obțină susținerea formațiunii conduse de primarul de Bălți, Renato Usatîi, aflat la Moscova, al cărui candidat a acumulat 6% din sufragii.

La alegerile din 30 octombrie, rata prezenței la urne a fost de aproximativ 49% , cea mai scăzută din istoria alegerilor prezidențiale și parlamentare de până acum din Republica Moldova. Potrivit rezultatelor finale ale primului tur de scrutin, candidatul socialiștilor, Igor Dodon, a acumulat 47,98% din voturi, iar candidata forțelor de dreapta antioligarhice, Maia Sandu, — 38,71%.

comments

comments




Leave a Reply

avatar