full screen background image

Zonele cel mai grav afectate de cutremur în Italia

Cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii 36 de ani a avut epicentrul în Norcia, o localitate din regiunea Umbria, și s-a simțit din nordul țării, de la graniţa cu Austria, până în sudul extrem. Cutremurul de duminică face parte dintr-un „efect de domino” declanșat de seismul de la Amatrice din august și seismologii avertizează că zona centrală a Italiei ar putea fi în continuare afectată de cutremure cu magnitudini de 5,5 sau 6. Italia este afectată frecvent de cutremure, deoarece se află deasupra mai multor plăci tectonice.

Seismologii au explicat că cutremurul de duminică din Italia nu trebuie analizat individual ci ca parte dintr-un „efect de domino”. De altfel, atrag atenția experții, Italia este străbătută de la un capăt la altul de un sistem de falii care sunt active și, mai mult, care pot fi activate una după alta.

„Aș caracteriza cutremurul din Italia drept un eveniment produs în cadrul unui ansamblu de evenimente. E clar că în Italia în decursul acestui an, în special după Amatrice, putem vorbi de o serie de evenimente, de un efect de domino, cum spun seismologii. Cutremure care sunt declanșate unul după altul. Nu este un caz obișnuit, unde ai un cutremur mare și o serie de replici. Italia este străbătută de un sistem de falii de la nord la sud. Aceste falii sunt active. Ele pot fi activate una după alta”, a explicat Mircea Radulian de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Centrul Italiei, afectat de cutremure

Zona centrală a Italiei este afectată de cutremure deoarece seismul de la Amatrice a provocat noi dezechilibre la nivelul scoarței terestre.

Cutremurul din august s-a simțit în regiunile Umbria, Lazio și Marche. Seismul de duminică a avut loc în aceeași zonă montană și s-a resimțit inclusiv la Roma. Este indicat, dacă aveți planuri de călătorie în Italia, să verificați cu agenția de turism orașele sau satele din pachet pentru a vedea dacă se află într-o zonă afectată de cutremure.

Cel mai recent cutremur a avut loc duminică și a avut magnitudinea de 6,5 pe scara Richter. Seismul a avut epicentrul în regiunea Perugia, la Norcia, și a afectat 70 de localități. Cutremurul a avut loc la 125 de kilometri nord-est de Roma.

Cele mai afectate orașe au fost Norcia, Castelsantangelo sul Nera, Preci, Visso și o zonă montană, între regiunile Umbria și Marche. Aceste sate sunt unite prin drumuri înguste flancate de ziduri de stâncă.

Cutremurul de duminică s-a simțit și în Roma, unde un lift a căzut în gol. De asemenea, autoritățile au oprit circulația metroului ca măsură de precauție.

Această mișcare telurică s-a produs după patru alte seisme care au zguduit zona miercurea trecută. Acestea, la rândul lor, survin la două luni după ce un seism ce a afectat localitățile Amatrice, Accumoli și Arquata del Tronto din aceeași zonă centrală, a provocat moartea a în acel moment a 297 de oameni.

Un expert francez de la Institutul de fizica globului de la Paris a explicat că în Italia plăcile tectonice sunt foarte segmentate, astfel încât acestea se rup bucată cu bucată, în loc de o rupere pe o arie mai mare. Din acest motiv, ne putem aștepta ca zguduirile să continue în săptămânile viitoare, cu magnitudini de 5,5 sau 6, potrivit expertului, relatează Agerpres.
Scoarță terestră, scufundată cu jumătate de metru

Cutremurele de săptămâna aceasta din centrul Italiei au avut loc după ce o bucată de scoarţă terestră cu o lungime de 18 kilometri, lăţime de 10 kilometri şi o grosime de nouă kilometri s-ar fi scufundat cu jumătate de metru, explica zilele trecute ziarul La Repubblica, citat de News.ro.

Potrivit publicaţiei, o parte a bucăţii, cea dinspre sud, s-a scufundat pe 24 august. Acest lucru a făcut ca bucata să rămână înclinată, cu partea dinspre nord în sus.

Seismologii italieni, care au verificat situaţia tectonică după cutremurul de la Amatrice, au avertizat că bucata de scoarţă se va îndrepta la un moment dat, ceea ce va duce la un noi seisme.

Acest tip de cutremure, când solul are o mişcare descendentă, face ca toate construcţiile din zona afectată să îşi piardă susţinerea şi să se prăbuşească.

La seismele când mişcarea este ascendentă, provocate de regulă când două plăci tectonice se apropie una de cealaltă, pagubele sunt mai mici, afirmă experţii citaţi de La Repubblica.

Experţii italieni citaţi de La Repubblica au explicat că orice cutremur puternic destabilizează întregul sistem geologic al unei zone.

Astfel, cutremurul din august, de la Amatrice, a avut loc ca urmare al celui de la L’Aquila, din 2009. Iar seismele de miercuri au avut loc din cauză că cel de la Amatrice a provocat, la rândul său, dezechilibre.
Oficial, 30.000 de români locuiesc în centrul Italiei

Potrivit autorităților, 30.000 de români locuiesc în regiunile din centrul Italiei, care au fost afectate de cutremur. În urma cutremurului de duminică niciun român nu a murit și niciunul nu este dat dispărut.

„Două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna sunt pregătite să se deplaseze în zona calamitată, pentru a acorda asistență consulară, dacă vor exista solicitări de sprijin la fața locului, precum și în măsura în care accesul în zonă se va putea realiza. MAE recomandă cetățenilor români din zona afectată să informeze familia și pe cei apropiați cu privire la starea lor”, a transmis MAE.

comments

comments




Leave a Reply

avatar