full screen background image

Grevă generală în sistemul sanitar românesc: 75.000 de angajați își cer drepturile în stradă

75.000 de angajaţi din Sănătate intră astăzi în grevă! Nu mai suportă umilința și vor să-și recâștige drepturile, anunță asistentele şi cadrele auxiliare din spitale, prin vocea Federaţiei Sanitas. O treime dintre angajații din spitale vor rămâne însă în spitale pentru a asigura activitatea și a trata urgențele.

Aproape 75.000 de medici, asistenți medicali și alți angajați din sistemul sanitar încetează lucrul, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înțelegere cu autoritățile privind revendicările legate de legea salarizării.

Aceștia acuză lipsa de interes a guvernanților pentru a trata revendicărilor lor. Federația Sanitas cere introducerea în Ordonanța de Urgență a Guvernului 20/2016 a angajaților care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcționarilor publici din Direcțiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni și a celor din creșe și grădinițe – aproximativ 1.500 de persoane.

De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferențelor salariale de până la 800 de lei între asistenții medicali absolvenți ai școlilor postliceale sanitare și cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeași profesie.

Federația Sanitas a cerut și reducerea diferențelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice și neclinice și trecerea asistenților din asistența socială pe grila din sistemul neclinic.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat, la rândul lor, că, la discuțiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federației Sanitas că se caută soluții pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întâlnire.

comments

comments




Leave a Reply

avatar