full screen background image

Expert francez: Sunt de așteptat cutremure de magnitudine mare în perioada următoare

Cutremurul care a lovit duminică centrul Italiei nu este o replică, ci este vorba de cutremure care se declanșează reciproc, iar acest fenomen va continua în săptămânile și lunile următoare, a declarat seismologul francez Pascal Bernard.

Potrivit acestui expert de la Institutul de fizica globului de la Paris, replicile sunt de magnitudine mai mică decât de obicei. În cazul cutremurului de duminică, este vorba un ruperea unui segment de falie vecin cu cel care a declanșat mișcările de acum câteva zile în această regiune și, de asemenea, cu cel care a provocat seismul din august anul trecut. Transmiterea tensiunilor, a forțelor tectonice continuă de la un segment la altul.

În Italia plăcile tetonice sunt foarte segmentate, astfel încât acestea se rup bucată cu bucată, în loc de o rupere pe o arie mai mare și, din acest motiv, ne putem aștepta ca zguduirile să continue în săptămânile viitoare, cu magnitudini de 5,5 sau 6, a mai spus expertul într-un interviu pentru AFP.

Regiunea a fost deja lovită de mai multe cutremure încă de la sfârșitul lunii august. Cel din august a provocat aproximativ 300 de decese, în timp ce cele două cutremure din 26 octombrie au provocat doar pagube materiale.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza